Μέσα στο επόμενο μήνα δημοπρατείται μία από τις τρεις βασικές εργολαβίες του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Πρόκειται για την δημοπρασία της ανακαίνισης και της συντήρησης των τεσσάρων μεγάλων ιστορικών σκαλιών της Πάτρας που ενώνουν την άνω πόλη και την κάτω πόλη. Η εργολαβία αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την ανάπλαση της άνω πόλης.

Θα μένει πλέον έτσι ο διαγωνισμός για την κάτω πόλη για να ολοκληρωθεί ο φάκελος του πιο σημαντικού έργου που περιλαμβάνεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας που θα ανακαινιστούν και θα συντηρηθούν στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης, είναι ως γνωστόν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου, της Πατρέως και της Τριών Ναυάρχων.

Οι σκάλες αυτές αποτελούν ξεχωριστά σημεία αναφοράς του ιστορικού κέντρου της Πάτρας και τοπονύμια που έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, δένοντας με το υπόλοιπο περιβάλλον γύρω τους.

Ωστόσο, η κατάσταση τους τα τελευταία χρόνια είναι κάκιστη και για τις τέσσερις. Υπάρχουν φθορές στα σκαλιά τους, από τον χρόνο, αλλά και από βανδαλισμούς, ενώ σε ορισμένα σημεία τους έχουν φτάσει να είναι επικίνδυνες για τους πολίτες.

Το έργο περιλαμβάνει την επιδιόρθωση τους στα σημεία που υπάρχουν αλλοιώσεις,  την αποκατάσταση τους από τις φθορές, τον καθαρισμό τους από τα συνθήματα και από τα βαψίματα, την αντικατάσταση των μεταλλικών τους ράβδων και την τοποθέτηση νέων σύγχρονων φωτιστικών τύπου Led.


Υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων

To κόστος του έργου φτάνει τα 220.000 ευρώ και οι εργασίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων αφού οι σκάλες θεωρούνται νεότερα μνημεία και κάθε εργασία που γίνεται σε αυτές υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ.

Κατά συνέπεια οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δεν θα πρέπει να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα των σκαλιών που εκτός των άλλων αποτελούν σημεία συνάντησης και στέκια της νεολαίας, ειδικότερα αυτές της Αγίου Νικολάου, της Πατρέως και της Γεροκωστοπούλου.

Το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου θα διασώσει έτσι τις ιστορικές σκάλες της Πάτρας από τη φθορά και ταυτόχρονα θα τις αναδείξει, στην κατεύθυνση πάντα της τουριστικής προοπτικής της αχαϊκής πρωτεύουσας. Η Πάτρα λοιπόν αλλάζει….