Η «Γκόλφω» του Άρματος Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και του Χρήστου Στρέπκου, μπήκε στην καραντίνα, άλλαξε, και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες που απαιτεί η πανδημία και οι κανόνες της.
Άλλωστε, αν το καλοσκεφθεί κανείς, είναι η πρώτη παράσταση που ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, μέσω του Άρματος Θέσπιδος, μετά το τέλος της καραντίνας. Το έργο ανέβηκε, βλέπετε, πριν από τον κορωνοϊό στο σανίδι, όμως, η επιστροφή του μετά από αυτόν του έχει δώσει ένα διαφορετικό περιεχόμενο.
Αν κάποιος παρακολουθήσει την παράσταση του Χρήστου Στρέπκου και της ομάδας του, αυτές τις πρώτες ημέρες μετά την επανέναρξή της, θα μπορούσε να πει ότι το έργο, έτσι όπως έχει φτιαχτεί για να ικανοποιήσει τους κανόνες της πανδημίας, αποτελεί μία πρότυπη δουλειά για το θέατρο της νέας εποχής. Της εποχής του κορωνοϊού.
Το ενδιαφέρον στην... καινούρια "Γκόλφω" είναι ακριβώς αυτό. «Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε το έργο στις ανάγκες και στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται» τονίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Στρέπκος.
Η ανάδειξη της τραγικότητας των ηρώων
Μειώθηκε ο αριθμός των ηθοποιών, λιγόστεψαν οι σωματικές επαφές μεταξύ τους που σε ένα έργο ερωτικού πάθους ήταν φυσιολογικό να ήταν πολλές και σε όλο αυτό, σύμφωνα με τον Χρήστο Στρέπκο, χρειάστηκε να γίνει μία ξεχωριστή δουλειά στις πρόβες και γενικότερα.
«Ταυτόχρονα με όλες αυτές τις αλλαγές θα έπρεπε να είχαμε υπόψη μας το να μην αλλοιωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου έργου, κρατώντας όλα αυτά τα συναισθήματα και τη συγκίνηση που βγάζει η Γκόλφω προς τα έξω και προς το κοινό.
Νομίζω ότι όπως φάνηκε από τις πρώτες παραστάσεις που έχουμε δώσει το ζητούμενο αυτό το πετύχαμε».
Η "Γκόλφω" με τις… αποστάσεις του κορωνοϊού μεταξύ των ηθοποιών και την ταυτόχρονη ένωση των συναισθημάτων σκηνής και κοινού, έχει ακόμα πιο έντονο το τραγικό στοιχείο.
«Αυτό ήταν το στοιχείο που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές. Να δώσουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την τραγικότητα των ηρώων αυτής της ερωτικής ιστορίας» τονίζει ο Χρήστος Στρέπκος.
Επέστρεψε εκεί που γεννήθηκε και ταξιδεύει
Η «Γκόλφω» της νέας εποχής (αν και όρος είναι αρκετά αδόκιμος) θα είναι η κεντρική καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και θα ταξιδέψει παντού μετά από την πρεμιέρα που έκανε στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας και τη συνέχεια που ακολούθησε σε Χαλανδρίτσα και Καστρίτσι.
Από την Αρχαία Ολυμπία έως και την Λευκάδα, οργώνοντας, όχι μόνο την Αχαΐα, αλλά και τη Δυτική Ελλάδα. Ωστόσο, η πρεμιέρα έγινε σε έναν ιερό χώρο, αλλά και σε έναν τόπο στο σκηνικό του οποίου γράφτηκε αυτό το αριστουργηματικό έργο από τον Σπύρο Περεσιάδη.
"Είναι σαν επέστρεψε κατά κάποιο τρόπο η Γκόλφω εκεί που γεννήθηκε" τονίζει ο Χρήστος Στρέπκος. Όσο για το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας δίνει σίγουρα μία ξεχωριστή αίσθηση τόσο στους ηθοποιούς, όσο και στο κοινό.
«Δεν παίξαμε στην σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου που είναι προστατευόμενη, αλλά σε ένα ξεχωριστό ειδικό διάζωμα» σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Στρέπκος.
«Ωστόσο, σίγουρα, ο χώρος προσφέρει μία άλλη αίσθηση. Ήταν μία διαφορετική εμπειρία. Μακάρι να έρθει η στιγμή που θα αναδείξουμε και μέσα από το θέατρο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έχει πίσω του αυτός ο τόπος».