Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να παραδοθεί ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων, στον Δήμο.

Από εκεί και πέρα θα μπουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχεδιασμός του προγράμματος Sparc.

H παράδοση των χώρων πρόκειται να γίνει μέσα στον Αύγουστο. Στο ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα της Ακτής Δυμαίων θα μετακομίσουν τα γραφεία του Καρναβαλικού Οργανισμού, φεύγοντας έτσι από το κτίριο του Λαδόπουλου.

Παράλληλα, ανάμεσα στους χώρους που έχουν προβλεφτεί και θα συμπεριλαμβάνονται στο κτιριακό συγκρότημα των Παλαιών Σφαγείων, είναι ο χώρος προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού.

Πρόκειται επί της ουσίας για το λεγόμενο Καρναβαλικό Μουσείο που θα φιλοξενήσει άρματα, κατασκευές και γενικότερα καρναβαλικά εκθέματα από τα καρναβάλια των περασμένων ετών, δίνοντας στους επισκέπτες μια γεύση από την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού.

Θα είναι ένας χώρος που έλειπε από την Πάτρα και το καρναβάλι της και σίγουρα θα παίξει θετικό ρόλο, τόσο στην προσέλευση επισκεπτών, όσο και στο τομέα της εξωστρέφειας της διοργάνωσης.

Εκεί θα βρουν στέγη ορισμένα από τα έργα του Καρναβαλικού Συνεργείου που έχουν μείνει χαρακτηριστικά στη μνήμη και στη συνείδηση μας. Οι διαδικασίες επιλογής και οι λεπτομέρειες ακόμα δεν έχουν ασφαλώς διευθετηθεί, αλλά είναι σε εξέλιξη.

Ο Καραγκιόζης και το εργαστήρι δημιουργικής βιομηχανίας

Εξάλλου, στο κτιριακό συγκρότημα των Παλαιών Σφαγείων θα υπάρχει και χώρος προβολής του Καραγκιόζη που αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την κουλτούρα και το πολιτισμό της Πάτρας. 

Επίσης μέσα στο έργο προβλέπεται και το εργαστήρι δημιουργικής βιομηχανίας που θα φτιάχνονται καρναβαλικές αντικείμενα, αλλά και δημιουργίες που σχετίζονται με το Καρναβάλι, αλλά και τον Καραγκιόζη.

Οι χώροι αυτοί όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους θα είναι ανοικτοί για το κοινό και εκεί θα γίνονται διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια.


Άρμα για τον κορωνοϊό και μπάστακες για το φεστιβάλ

Ωστόσο, τα Παλαιά Σφαγεία, όπως έχει γράψει ήδη το patrasevents.gr, θα είναι και η "καρδιά" του Καρναβαλικού Φεστιβάλ που διοργανώνει η Πάτρα με την ιταλική περιφέρεια της Απουλίας, στις 21 - 27 Σεπτέμβρη, πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος Sparc.

Ήδη το Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού έχει ψηφήσει την κατασκευή ενός μεγάλου άρματος που θα σχετίζεται με τον κορωνοϊκό και την πανδημία, ενώ έχει εγκριθεί και ο σχεδιασμός 30 καρναβαλικών μπάστακων για τις ανάγκες του φεστιβάλ.

Οι δημιουργίες αυτές εφόσον χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν και στις εκδηλώσεις του επερχόμενου Πατρινού Καρναβαλιού του 2021.