Να καλύψει τα χρόνια κενά που χαρακτηρίζουν το αποχετευτικό δίκτυο της Πάτρας τρέχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, έχοντας ως στόχο να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό το όλο δίκτυο και να βελτιώσει μέσα από το έργο αυτό την ποιότητα ζωής των Πατρινών.

«Πρόκειται για έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια και που δυστυχώς χαρακτηρίζουν την Πάτρα στον τομέα της έλλειψης υποδομών» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας μιλώντας στο patrasevents.gr.

Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας αυτή τη στιγμή δεν έχει αποχέτευση και στηρίζεται σε βόθρους για τα λύματα της. Η ζημιά εξαιτίας της κατάστασης αυτής στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον είναι δεδομένη.

Πρέπει να σταματήσει. Είναι ανάγκη λοιπόν να συνδεθούν όσο περισσότερες περιοχές γίνεται της Πάτρας με το αποχετευτικό δίκτυο και κατά προέκταση με την μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Το πρώτο έργο πάνω σε αυτό τον τομέα είναι σε εξέλιξη από την ΔΕΥΑΠ.

Αφορά τις περιοχές Βραχνέικα, Μονοδένδρι, Ροΐτικα, Μιντιλόγλι, Χατζηλιάκου και ένα κομμάτι των Δεμενίκων και της Οβρυάς. Πρόκειται για περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν καν αποχετευτικό δίκτυο.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει και το έργο (συνολικού μήκους 55 χιλιομέτρων σε δίκτυο) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από τώρα, απαλλάσσοντας εκατοντάδες νοικοκυριά από τον εφιάλτη των βόθρων.

Σύνδεση από τον Άγιο Βασίλη έως τον Γλαύκο

Δεν είναι όμως το μοναδικό έργο που θα βοηθήσει την Πάτρα στο να αποκτήσει υποδομές στο τομέα αυτόν.

Σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις με τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου των περιοχών του Ρίου, του Αγίου Βασιλείου και του Ρίου – Καστελόκαμπου, με την μονάδα του βιολογικού καθαρισμού. Το δίκτυο υπάρχει, αλλά επί της ουσίας χωρίς να είναι συνδεδεμένο με τον βιολογικό καθαρισμό, δεν λειτουργεί.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το έργο της δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου σε ένα πυκνοκατοικημένο μέρος της Πάτρας που ξεκινάει από το ύψος της Παπαφλέσσα και καταλήγει στον Γλαύκο.

Το κομμάτι αυτό, όσο και αν μας μοιάζει απίστευτο, δεν είχε καν δίκτυο όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν στη θάλασσα και να υπάρχει έντονη δυσοσμία κατά περιόδους από την περιοχή του Νότιου Πάρκου έως το Κόκκινο Μύλο. Το κενό αυτό θα αποκατασταθεί, οι εργασίες προχωρούν και σε έναν χρόνο το έργο θα είναι έτοιμο.

Τα έργα στην περιοχή της Πλαζ και της Αγυιάς

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΠ προχωρά και στην υλοποίηση δύο ακόμα σημαντικών έργων στην άλλη πλευρά της Πάτρας, αυτή τη φορά.

Το πρώτο έχει να κάνει με την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα – Πλαζ, ένα έργο που δημοπρατείται μέσα στις επόμενες ημέρες, έχοντας χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Το δεύτερο αφορά την κατασκευή δύο ξεχωριστών δικτύων, στην περιοχή της Έξω και της Βόρειας Αγυιάς, το ένα από την οδό Κανελλοπούλου έως το ύψος του Μειλίχου και το άλλο από την Παραλία έως το ύψος της οδού Αυστραλίας.

Είναι ένα έργο που βρίσκεται υπό μελέτη η οποία ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ η έγκριση του για να ενταχθεί σε πρόγραμμα είναι σχεδόν σίγουρη.


Με σταθερά βήματα καλύπτονται κενά ετών

Τα κενά λοιπόν που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο αποχετευτικό δίκτυο της Πάτρας καλύπτονται σταδιακά, με αργά, αλλά σταθερά βήματα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί η ΔΕΥΑΠ.

Το έργα αυτά χρηματοδοτούνται τόσο από κοινοτικούς πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα (έχει εξασφαλιστεί μέχρι ώρας για το σύνολο των έργων ένα ποσό που φτάνει τα 55.000.000 ευρώ), ενώ θα χρειαστούν και άλλα από το ταμείο της επιχείρησης.

Είναι όμως αναγκαίο να προχωρήσει ο σχεδιασμός για να αποκτήσει η Πάτρα επιτέλους ως μία σύγχρονη πόλη ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο που θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων της και θα βοηθήσει την θάλασσα και το περιβάλλον της να ανασάνει.