Έξι μήνες πριν, ο κορωνοϊός δεν είχε ακόμα όνομα, αλλά από τον Ιανουάριο και μετά, ο ιός «εξερράγη», κατέκλυσε όλο τον κόσμο και αρρώστησε σχεδόν 13.5 εκατομμύρια ανθρώπους με ανησυχητική ταχύτητα, όπως καταδεικνύει ένα νέο animation.

Οι σχεδιαστές οπτικοποίησης δεδομένων της Global Stats χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις αναφορές κατάστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να δημιουργήσουν ένα time lapse που δείχνει πώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δείχνει επίσης, πώς τα ποσοστά θανάτου έχουν μετατοπιστεί καθώς ο ιός εξαπλώνεται και η δυναμική της πανδημίας έχει αλλάξει, καθώς και ορόσημα με την πάροδο του χρόνου, όπως το πρώτο γνωστό κρούσμα αλλά και όταν η Covid-19 κηρύχθηκε πανδημία.

Σήμερα, μόνο ελάχιστες χώρες στον κόσμο – κυρίως μικρά νησιωτικά έθνη όπως η Τόνγκα, η Σαμόα και η Μικρονησία – παραμένουν ανέγγιχτα από τον κορωνοϊό. Αλλά τον Δεκέμβριο, ο τότε ανώνυμος ιός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα περίεργο ξέσπασμα κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Γιουχάν της Κίνας.