Καταστροφικό δεν το λες αν συγκρίνεις τις καταστάσεις. Η πτώση όμως της τουριστικής κίνησης στο αεροδρόμιο του Αράξου και κατά προέκταση στην Δυτική Ελλάδα είναι γεγονός.

Όμως από εκεί και πέρα σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Γκουβίτσα, είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να προχωρήσουμε σε συμπεράσματα. Το αεροδρόμιο του Αράξου έκλεισε δέκα μέρες από τη στιγμή που επαναλειτούργησε μετά τα όσα προέκυψαν από την πανδημία.

Ο αριθμός των επιβατών που πέρασαν από την πύλη του σε αυτό το διάστημα των δέκα ημερών ήταν 2.500. Το ίδιο διάστημα μέχρι δηλαδή και τις 13 Ιουλίου του 2019 είχαν περάσει γύρω στους 16.000 τουρίστες από το αεροδρόμιο του Αράξου.

Μόνο που πέρυσι το αεροδρόμιο είχε ξεκινήσει την επισκεψιμότητα του για την καλοκαιρινή σεζόν από τον Μάρτη.

Φέτος την ξεκίνησε από τον Ιούλιο. «Όπως καταλαβαίνει κανείς δεν μπορεί να συγκρίνεις τα νούμερα αυτά. Είναι διαφορετικές οι καταστάσεις και οι συνθήκες» τονίζει ο αερολιμενάρχης.

«Το γεγονός ότι πέρασαν στο διάστημα των δέκα ημερών 2.500 άτομα από τον Άραξο, τη στιγμή που σε πολλές χώρες ο κορωνοϊός είναι ακόμα σε έξαρση, είναι θετικό.

Όμως είναι νωρίς για να μιλήσουμε ακόμα για συμπεράσματα. Η πτώση πάντως είναι δεδομένη και ξεπερνά το 80%. Επαναλαμβάνω όμως οι καταστάσεις είναι διαφορετικές».

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες που πέρασαν από τον Άραξο μέχρι ώρας είναι Γερμανοί. Από εκεί και πέρα ήρθαν Λετονοί, Λιθουανοί, Τσέχοι και Βέλγοι, ενώ έγιναν κάποιες ακυρώσεις από την Πολωνία.

Οι πτήσεις από την Γερμανία από τις δύο πόλεις που ήταν αρχικά, έφτασαν τις πέντε (Αννόβερο, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη και Ντύσελντοφ).

Όλα θα εξαρτηθούν από τον υγειονομικό τομέα

Θετικό είναι επίσης ότι από όλους τους δειγματοληπτικούς έλεγχους που έχουν γίνει (πάνω από 400), δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Ο κ. Γκουβίτσας ως ένα φύση τουριστικό μυαλό είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια. Όμως όλα θα εξαρτηθούν όπως φαίνεται από τον υγειονομικό τομέα. Από το πώς θα πάει η επιδημία στις υπόλοιπες χώρες και το πώς θα εξελιχθούν τα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα.

Τέλος, ένα θέμα που θα κρίνει πολλά στην φετινή επισκεψιμότητα έχει να κάνει με την ρώσικη αγορά, τους Ρώσους και τους Ουκρανούς.

Μέχρι ώρας οι δύο αυτές χώρες που βρίσκονταν τα περασμένα χρόνια σταθερά στην λίστα με τους καλύτερους πελάτες του Αράξου, είναι εκτός τουριστικού παιχνιδιού.

Τα κρούσματα βλέπετε στις χώρες τους είναι καθημερινά. Το ζήτημα είναι αν θα τους επιτραπεί η προσέλευση στην Ελλάδα. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα ανέβει ο δείκτης της επισκεψιμότητας για το αεροδρόμιο.

Όμως μέχρι ώρας τα μηνύματα είναι αρνητικά. Οι Ρώσοι για φέτος το καλοκαίρι είναι μάλλον χαμένοι από τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας.