Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα συζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, σήμερα Τετάρτη 15.07.2020, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη σε βάρος Δικαστικής Λειτουργού που ερευνά το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ.

Στην πρωτολογία του ο Βουλευτής κ. Μάρκου ανέφερε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί την αρχή και το τέλος του σύγχρονου συνταγματικού κράτους και ότι χωρίς αυτήν δεν νοείται ούτε η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, ούτε η αρχή του κράτους δικαίου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «ο νομικός μας πολιτισμός εξαρτάται απόλυτα από τον τρόπο, με τον οποίο διασφαλίζεται η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών».

Επίσης, ο Βουλευτής κ. Μάρκου τόνισε ότι οι Δικαστές δεν πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο και ότι η άσκηση κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου και σαφώς υπόκεινται σε κριτική.

Σύμφωνα όμως με όσα ανέφερε ο κ. Μάρκου, σοβαρό ζήτημα δημιουργείται:

  • όταν επιχειρείται αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων και όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση, όπως η υπόθεση του σκανδάλου ΝΟΒΑΡΤΙΣ.
  • όταν αυτός που σχολιάζει έχει την ιδιότητα του πολιτικού, είναι δε Υπουργός, δηλαδή κομμάτι της εκτελεστικής εξουσίας.
  • όταν ο Υπουργός που σχολιάζει εκκρεμή υπόθεση, τυγχάνει και ελεγχόμενος από την δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή.

Είναι δε, σύμφωνα με τον Βουλευτή κ. Μάρκου, χαρακτηριστικό δείγμα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και ξεπερνάει κάθε όριο «το πρωτοφανούς μεγέθους απαξιωτικό και απειλητικό ύφος που χρησιμοποίησε ο εν λόγω Υπουργός, ισχυριζόμενος ότι η Εισαγγελική Λειτουργός που τον ερευνά πρέπει “να μπει στη φυλακή για πολλά έτη”, διότι –προφανώς με το να τον ερευνά- έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και έχει καταχραστεί την εξουσία της».

Ο Υπουργός στην απάντησή του επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας της ερώτησης και κινήθηκε στη γραμμή των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέροντας ότι τάχα ο ελεγχόμενος Υπουργός μίλησε “ως πολίτης”. Επανάφερε δε και τις γνωστές αιτιάσεις για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δήθεν και τότε υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών.

Απαντώντας στα περί “προσωπικών απόψεων” και “ιδιωτικών συμπεριφορών”, ο Βουλευτής κ. Μάρκου αναφέρθηκε στην περίπτωση του Επιτελάρχη του Επιτελικού Κράτους κ. Σκέρτσου,  ο οποίος πρόσφατα επίσης προχώρησε σε μια απροκάλυπτη και ωμή παρέμβαση στο έργο των δικαστών, στην περίπτωση πρώην υπουργού της Ν.Δ. που εμπλέκεται σε κύκλωμα παιδεραστίας, σε παρόμοια υπόθεση παιδεραστίας άλλου μεγαλοστελέχους της Κυβερνητικής παράταξης και προσωπικού συμβούλου του αρχηγού της, ο οποίος τελικά απαλλάχθηκε από το Δικαστήριο, λόγω παραγραφής.

Σημείωσε δε ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κατηγορεί η παρούσα Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, όταν οι υποθέσεις για τις οποίες κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις ήταν ενδεικτικά:

  • όταν σχολίαζαν πασίδηλες παθογένειες της δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα την αργή απονομή της,
  • όταν εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την απόφαση που έκρινε ότι πρέπει να “κλείσουν” χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και να μην ελεγχθούν χιλιάδες αντίστοιχα πιθανοί φοροφυγάδες,
  • όταν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν «κακή εξέλιξη» την απορριπτική απόφαση σχετικά με την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας,
  • όταν αποδοκιμάστηκε η απόφαση με την οποία ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες των δικαστών.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα και την παράταξή του ήταν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργιάδη, ότι η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς που τον ελέγχει «πρέπει να μπει στη φυλακή για πολλά χρόνια», δεν αποτελεί παρέμβαση, αλλά εκφορά προσωπικής άποψης!!!

Κρίνοντας από την απάντηση που έδωσε ο κ. Τσιάρας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο στο γραφείο του δεν έφτασε ο ήχος από το χαστούκι του Πρόεδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και του εισαγγελέα του ίδιου ανώτατου δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, οι οποίοι σε κοινή δήλωσή τους έκαναν λόγο για «στοχοποίηση δικαστικού λειτουργού», η οποία «αντιστρατεύεται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Βουλευτής κ. Μάρκου υπενθύμισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει αναλάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τη Δημοκρατία μας και, παραφράζοντας τον ποιητή, είπε το εξής:

«Κι αν δεν μπορείτε να κάνετε τη Δικαιοσύνη καλύτερη, τούτο προσπαθήστε τουλάχιστον όσο μπορείτε, μην την ευτελίζετε.»