Οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς και η δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου προχωράνε από κάθε πλευρά.
Το ΠΕΑΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των προεργασιών για τον τρόπο διαμόρφωσης του αθλητικού κέντρου, δηλαδή, τους χώρους και τα γήπεδα που θα περιλαμβάνει, ενώ εξετάζει προτάσεις που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του, αλλά και τη βιωσιμότητα του.
Στόχος των προετοιμασιών αυτών είναι να φτιαχτεί ένα αθλητικό κέντρο με μακροπρόθεσμη προοπτική που όχι μόνο θα αλλάξει αισθητικά την άσχημη εικόνα που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο της παραλιακής ζώνης εδώ και χρόνια, αλλά θα έχει και την δυναμική για να δώσει μια άλλη πνοή στην Πάτρα, μέσα από τον τομέα των αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Παπαδημάτος και οι συνεργάτες του γνωρίζοντας την αξία και τη σημασία που έχει αυτός ο χώρος για την πόλη και για τους Πατρινούς, εξετάζουν όλες τις προτάσεις, ενώ οι αποφάσεις που θα παρθούν θα είναι με βάση τα σχέδια των μελετητών που ακόμα δεν έχουν μπει στο πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς.
Μένει η πισίνα, έρχονται γήπεδα και χώρος για παρκούρ
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο κ. Παπαδημάτος, μιλώντας στο patrasevents.gr, το δεδομένο για το νέο αθλητικό κέντρο είναι η παραμονή της πισίνας, καθώς η ύπαρξη της αποτελεί προϋπόθεση βάση του ιδιωτικού συμφωνητικού που έχει υπογραφτεί για τη χρηματοδότηση του έργου.
«Το τι χαρακτήρα θα έχει αυτή η πισίνα και η λειτουργία της είναι κάτι που θα εξετάσουμε στην πορεία. Είναι ένα από τα θέματα που συζητούμε και θα αποφασίσουμε στη συνέχεια ανάλογα με τα σχέδια των μελετητών».
Από τα σχέδια των μελετητών θα εξαρτηθεί και η διαμόρφωση των υπόλοιπων χώρων. Με βάση τις ανάγκες πάντως του κόσμου για αθλητική χρήση είναι σίγουρο ότι θα φτιαχτεί ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο βόλεϊ, ένα γήπεδο για beach αθλήματα, ενώ θα υπάρχουν και δύο χωμάτινα γήπεδα τένις με σκέπαστρο, κάτι που δεν βρίσκουμε άλλου στην Πάτρα.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημάτο, στις προθέσεις των ανθρώπων του ΠΕΑΚ, εφόσον περισσέψει χώρος, είναι να διαμορφωθεί ειδικός χώρος για παρκούρ.
Είναι ένα άθλημα που αγαπάει η νεολαία, δεν υπάρχει χώρος στην Πάτρα για αυτό και όπως τονίζει ο κ. Παπαδημάτος από το 2031 και μετά γίνεται ολυμπιακό άθλημα. Άρα έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Εξετάζουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του έργου
Πέρα από την διαμόρφωση των χώρων του νέου αθλητικού κέντρου, υπάρχουν και τα ζητήματα της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του.
Είναι ζητήματα που όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημάτος, εξαρτώνται άμεσα από το οικονομικό και το προσωπικό του φορέα, δύο πτυχές που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα το ΠΕΑΚ.
Για παράδειγμα σε ότι αφορά το έμψυχο δυναμικό, αυτή τη στιγμή οι οργανικές θέσεις του ΠΕΑΚ είναι μόλις 11 από τις οποίες έχουν καλυφθεί μόνο οι 3, ενώ τα χρήματα που δίνονται από το κράτος στον φορέα δεν φτάνουν καλά – καλά ούτε για τη συντήρηση του "Α. Πεπανός" και του "Δ. Τόφαλος".
«Είναι ζητήματα που εξετάζουμε και θα δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε» τονίζει ο κ. Παπαδημάτος. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο χώρος του αθλητικού κέντρου θα προστατεύεται και θα φυλάσσεται, ενώ θα υπάρχει και μία μικρή συνδρομή για τους συμμετέχοντες – αθλούμενους που όμως δύσκολα θα φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες και τα έξοδα λειτουργίας του.
Όμως υπάρχει η διάθεση και η αποφασιστικότητα από το ΠΕΑΚ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Σημασία έχει άλλωστε ότι ένας χώρος που αποτελούσε μία εικόνα ντροπής για την Πάτρα επιτέλους αλλάζει. Στην πράξη και όχι στα λόγια.