Κίνδυνος διχασμού διαφαίνεται στην ιατρική - πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας εν όψει της αναμενόμενης λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. 

Μια δομή δημόσιας υγείας που έχει απαραίτητη ανάγκη η περιοχή μας καθώς η έλλειψη της κατά κοινή ομολογία έχει κοστίσει ζωές. Κι ενώ θα έπρεπε η προσπάθεια για την άμεση λειτουργία της να συσπειρώσει τον ιατρικό και τον πανεπιστημιακό κόσμο, όπως έκανε στην αρχή, πλέον στο παραπέντε, εμφανίζεται μία τάση διχασμού.

Η αιτία έχει να κάνει με το έμψυχο δυναμικό και τις σημαντικές ελλείψεις που πραγματικά υπάρχουν σε άλλες κλινικές. Ένα μεγάλο μέρος των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί από την 6η ΥΠΕ, προορίζονται για την Καρδιοχειρουργική Κλινική, την ώρα που τα κενά στις υπόλοιπες παραμένουν.

Οι ενστάσεις έτσι διατυπώνονται για την προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγων, εντατικολόγων και καρδιολόγων για το καρδιοχειρουργικό τμήμα και όχι για άλλα τμήματα που ήδη λειτουργούν και έχουν ανάγκες.

Μάλιστα μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στον ιατρικό και όχι μόνο κόσμο της Πάτρας η κραυγή αγωνίας για τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας από την αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Ρίου, Φωτεινής Φλίγκου, μετά την ανακοίνωση του προγραμματισμού των προσλήψεων γιατρών από το Υπουργείο Υγείας.

Στον αντίποδα όπως αναφέρει ο γνωστός Καθηγητής Καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος, για την λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ και το όλο θέμα που έχει προκύψει, «δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι σε ένα δημόσιο σύστημα τραυματισμένο βάναυσα από την κρίση, οι ανάγκες είναι τεράστιες. Όλοι δίκιο έχουν. Όλοι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά πόσοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα;».

Είναι λοιπόν ντροπή για την Πάτρα και την Περιφέρεια μας εν έτει 2020 να μην υπάρχει επί της ουσίας καρδιοχειρουργικό τμήμα, να χάνονται ανθρώπινες ζωές τη στιγμή, που σύμφωνα με έρευνες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μακράν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Σημασία έχει να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο. Η προσπάθεια αυτή που γίνεται από την 6η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκομένους φορείς κάνει πραγματικότητα μια τεράστια ανάγκη για το λαό της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

«Εμείς οφείλουμε να είμαστε αρωγοί και κυριολεκτικά στρατιώτες σε αυτή την προσπάθεια» καταλήγει ο κ. Νταβλούρος στην παρέμβαση του για το όλο θέμα.