Αν κάτι επιθυμούμε όλες οι γυναίκες (και οι άνδρες), αυτό είναι τα πλούσια, λαμπερά μαλλιά που πειθαρχούν χωρίς πολλά-πολλά. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό. Τα μαλλιά μας σπάνε με το παραμικρό και μοιάζουν να μη μακραίνουν με τίποτα, ο όγκος τους μειώνεται αισθητά και η ψαλίδα είναι μια πάγια κατάσταση. Και δεν είμαστε οι μόνες που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα. Οκτώ στις δέκα γυναίκες στην Ευρώπη παραπονιούνται ότι έχουν ταλαιπωρημένα μαλλιά, ενώ το πιο δημοφιλές θέμα αναζήτησης στο Διαδίκτυο είναι η τριχόπτωση.

Μπορούμε άραγε να αντιστρέψουμε αυτό το φαινόμενο και να αλλάξουμε μια για πάντα την υγεία και την όψη των μαλλιών μας; Δυστυχώς, έχουμε και καλά και κακά νέα. Οι hair experts εξηγούν ότι αν η τρίχα σπάσει, το αποτέλεσμα δεν διορθώνεται. Ομως, η επιφανειακή ζημιά μπορεί να διορθωθεί και να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξασθένησή της. Ας δούμε πρωτίστως τι μπορεί να φταίει για αυτή την κατάσταση, όπως αναφέρει το vita.

Το λάθος λούσιμο

Δεν υπερβάλλουμε με την ποσότητα του σαμπουάν, ούτε χρησιμοποιούμε λιγότερη από όσο πρέπει. Βάζουμε ποσότητα ίση με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας στην παλάμη μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο τριχωτό κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις, για να διεγείρουμε την κυκλοφορία του αίματος. Επιλέγουμε ένα σαμπουάν πλούσιο σε ήπια φυσικά συστατικά και βιταμίνες που δεν αφαιρεί τα φυσικά έλαια της τρίχας. Λούζουμε όλο το κεφάλι και τον αυχένα για ένα λεπτό περίπου και έπειτα ξεβγάζουμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Η έλλειψη βαθιάς θρέψης και ενυδάτωσης

Μετά το λούσιμο είναι απαραίτητη η χρήση μιας μάσκας και μιας μαλακτικής κρέμας. Η μάσκα θα χαρίσει αναδόμηση σε βάθος, ενώ το conditioner θα σφραγίσει όλα τα θρεπτικά συστατικά της μάσκας στο εσωτερικό της τρίχας «κλείνοντας» τα λέπια της. Ετσι τα μαλλιά γίνονται απαλά και ευκολοχτένιστα. Σε καθημερινή βάση απλώνουμε στα μαλλιά μας μια ενυδατική σύνθεση που δεν ξεβγάζεται.

Το λάθος βούρτσισμα

Καλό είναι να μη χτενίζουμε τα μαλλιά μας αμέσως μετά το λούσιμο, αλλά να τα ξεμπερδεύουμε με τα δάχτυλά μας, γιατί η τρίχα όταν είναι βρεγμένη δεν είναι ελαστική. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μια χτένα με αραιά δόντια, ξεμπλέκοντας τα μαλλιά από τις άκρες προς τα πάνω.

Ο ήλιος

Οι ακτίνες του ήλιου φθείρουν την τρίχα ιδίως όταν αυτή είναι βαμμένη. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε εξειδικευμένα προϊόντα με αντηλιακά φίλτρα. Και επιπλέον καλύπτουμε το κεφάλι μας φορώντας ένα καπέλο ή μαντίλι.

Το συχνό βάψιμο και οι χημικές διεργασίες, όπως η περμανάντ

Οι συγκεκριμένες τεχνικές διασπούν τον φλοιό της τρίχας κάνοντάς την πορώδη και άγρια. Για να την επαναφέρουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χρησιμοποιούμε μία φορά την εβδομάδα μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης με κερατίνη ή άλλα πλούσια θρεπτικά συστατικά και, αν μας επιτρέπει η σύνθεση, την αφήνουμε όσο περισσότερο μπορούμε στα μαλλιά. Επιπλέον καλό είναι να κάνουμε στο κομμωτήριο πρόσθετες περιποιήσεις, όπως θεραπείες με βιταμίνες και αμινοξέα.

Τα θερμαινόμενα εργαλεία styling

Η χρήση ζεστών εργαλείων στεγνώματος, όπως το πιστολάκι, σε νωπές τούφες άνοιγουν τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα να χάνεται η υγρασία από το εσωτερικό της. Γι’ αυτό ρυθμίζουμε το πιστολάκι σε μικρή σκάλα έντασης και θερμοκρασίας και χρησιμοποιούμε μια προστατευτική σύνθεση.

Αποφεύγουμε το «καθάρισμα» στις άκρες

Θα πρέπει να φροντίζουμε τις άκρες των μαλλιών μας κόβοντάς τες περίπου κάθε δύο μήνες, ώστε να φεύγει η ψαλίδα και να μην επεκτείνεται προς το πάνω μέρος της τρίχας.

Μια μη ισορροπημένη διατροφή

Η καλή υγεία του εντέρου είναι το κλειδί για τη γενικότερη υγεία και ευεξία μας. Οι βιταμίνες A, B, C, D, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη συγκράτηση της τρίχας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες όλες οι ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες, που πολλοί αποφεύγουν για να χάσουν γρήγορα βάρος, και τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν πολύτιμα συστατικά για τα μαλλιά. Εμπλουτίζουμε κάθε μας γεύμα με φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι.

Προσοχή: Η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί πράγματι να προκαλέσει τριχόπτωση. Γι’ αυτό συμβουλευόμαστε πάντα έναν ειδικό υγείας.

Τριχόπτωση και σπάσιμο: Και όμως συνδέονται!

Σε αυτή την περίπτωση συμβαίνουν δυο τινά: είτε η εσωτερική δομή της ρίζας αποδυναμώνεται οδηγώντας σε πτώση της τρίχας, είτε η τρίχα σπάει στα μήκη λόγω των εξωτερικών επιθέσεων και του styling. Και οι δύο αυτές διαδικασίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των τριχών και την απώλεια της ζωντάνιας των μαλλιών. «Πέρα από τη χρήση των σωστών προϊόντων περιποίησης, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά μασάζ στο τριχωτό σας. Αυτό θα ενισχύσει τη μικροκυκλοφορία επιτρέποντας στο αίμα να μεταφέρει στα τριχοθυλάκια τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά» λέει ο κορυφαίος γάλλος κομμωτής David Lucas.