Απαισιόδοξος όσον αφορά τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία για το προτεινόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης κατά την ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Οι απαντήσεις στο παρασκήνιο για τις προτάσεις μας δεν με κάνουν αισιόδοξο σχετικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο Ρούτε δήλωσε πως το κύριο εμπόδιο είναι να εξασφαλισθεί πως οι χώρες που θα λάβουν ενδεχομένως χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν σε υπεσχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επιφύλαξη και από την Αυστρία

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο πολυετές κοινοτικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Εάν δεν επιτευχθεί (σ.σ. η συμφωνία) ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν χάλασε και ο κόσμος», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών από τις πέντε κεντροευρωπαϊκές χώρες (Central5 – C5), δηλαδή Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία.

Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τόνισε ότι χρειάζεται μια «δίκαιη συμφωνία», δηλαδή «ένα καλό μείγμα από επιχορηγήσεις και δάνεια», που θα ικανοποιεί όλες τις χώρες, ενώ «αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, μια κρίση θεσμών που θα προστίθετο στην κρίση του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, απαιτείται στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, και ειδικά σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση είναι λογικό οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να συντονίζονται και να αλληλοβοηθούνται, καθώς «ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει το βουνό».

Κατά την άποψή του, πρέπει να γίνουν όλα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ η συνεργασία είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς τα πράγματα θα γίνουν πιο επώδυνα.

Στη Βιέννη, επίσης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντστάντλερ χαρακτήρισε «πρακτικά αδύνατο» να υπάρξει μία συμφωνία για τις βοήθειες ανασυγκρότησης κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθότι, όπως επισήμανε, οι θέσεις των κρατών-μελών είναι ακόμη πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους.