«Μάχη» με την καθαριότητα δίνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου στους δρόμους και τις πλατείες της Πάτρας, αλλά και γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους όμως, παρόλα αυτά η αχαϊκή πρωτεύουσα παραμένει μια μη καθαρή πόλη.

Αυτός θα ήταν σίγουρα ο χαρακτηρισμός που θα έδινε στην Πάτρα για το συγκεκριμένο θέμα ένας επισκέπτης της. Όχι βρώμικη, αλλά σίγουρα όχι τόσο φροντισμένη, όχι τόσο καθαρή, όπως θα έπρεπε.

Πώς προκύπτει αυτό το μη καθαρή; Μια βόλτα από τα σημεία που έχουν ήδη καθαριστεί θα βοηθούσε να καταλάβετε πιο εύκολα τι εννοούμε. Από τα σκουπίδια που μαζεύονται σε κάθε σημείο της, υπάρχουν σκουπιδάκια που μένουν πεταμένα και κάνουν τη ζημιά.

Την αισθητική ζημιά στην εικόνα της πόλης. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Θέλετε και άλλα; Τα κλαδιά που υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία έξω κυρίως από το κέντρο της Πάτρας και μένουν για μέρες εκεί.

Τα σκουπιδάκια που πετάμε εμείς οι δημότες στους δρόμους ή τα γεμάτα καλαθάκια που είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν από τα απορρίμματα. Η έντονη δυσοσμία που υπάρχει έξω από τους κάδους απορριμμάτων, ειδικότερα το καλοκαίρι με τη ζέστη.  

Τα αποτυπώματα από ούρα που υπάρχουν στις ιστορικές σκάλες της Πάτρας (βλέπε Τριών Ναυάρχων), τα χόρτα που υψώνονται στα πρανή σε διάφορα σημεία της πόλης. Και τόσα ακόμα.

Σίγουρα, οι εργαζόμενοι του Δήμου, κάνουν τεράστιες προσπάθειες για την καθαριότητα της πόλης, όπως ο κύριοι της φωτογραφίας που καθαρίζουν τις τσίχλες από τα μάρμαρα της Αγίου Νικολάου, με τη βοήθεια ενός σύγχρονου πλυντικού μηχανήματος.

Κάτι που είχαν κάνει προ ημερών, όμως, πάλι στα μάρμαρα βρέθηκαν τσίχλες. Δείγμα και αυτό ότι για τον χαρακτηρισμό της μη καθαρής πόλης δεν φταίει μόνο ο Δήμος, αλλά και οι δημότες (πολλές φορές μάλιστα φταίνε σε μεγαλύτερο βαθμό).

Πάντως το συμπέρασμα όποιος και να φταίει δεν αλλάζει. Η Πάτρα είναι μία πόλη μη καθαρή. Και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού.