Ολοένα και εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού, βλέποντας τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες.

Η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται εν αναμονή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού οι φόβοι για ένα πρόωρο δεύτερο κύμα είναι έντονοι.

Τα εισαγόμενα κρούσματα ως αποτέλεσμα της εξαρσης του κοροναϊού στις βαλκανικές χώρες, αλλά και τα εγχώρια, ως απόρροια της χαλαρής συμπεριφοράς αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, απόστασης και υγιεινής, οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων.

Έτσι μέχρι τέλος Ιουλίου απαγορεύονται τα πανηγύρια και οι παρεμφερείς εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επίσης επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Ματαιώνονται τα πανηγύρια -Τι άλλο εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος του Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εικόνες συνωστισμού, που εντείνουν τους φόβους για αναζωπύρωση της επιδημίας.

Η προσοχή των υγειονομικών αρχών παραμένει επίσης, στραμμένη στα εισαγόμενα κρούσματα, με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου να εντατικοποιούνται.

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:

  • Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
  • Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και ζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, όπως και έγινε.

Εκτός από την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του μήνα, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πως εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για Βουλγαρία, Ρουμανία
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους σημειώνοντας ότι είναι μια από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω. Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ποιο είναι το απρόβλεπτο; Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες. Δεν το περιμέναμε αυτό. Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι πρέπει να κάνουμε; Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα. Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Υπογράμμισε δε ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές. Κι επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν «μαϊμού» ή πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό».

Πόσο έτοιμα είναι τα νοσοκομεία;

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να ταλανίζονται από ελλείψεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο κατά πόσο είναι έτοιμα εν μέσω θέρους για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος. Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. «Δεν είμαστε σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι πέρυσι που δεν είχαμε Covid» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε το ζήτημα των εργαζομένων που εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας και το οποίο δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό. Ζήτησε δε αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των ελέγχων για να αποφευχθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων.

Από Τετάρτη σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα
Στο μέτωπο των εισαγόμενων κρουσμάτων, και με δεδομένη την ιδιαίτερα βεβαρημένη κατάσταση στις Βαλκανικές χώρες, η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα, τα οποία τίθενται σε άμεση ισχύ. Με βάση την Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ορίζονται οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01. Σημειώνεται πως οι περιορισμοί δεν αφορούν τους έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Ανοίγουν τα σύνορα για Άγγλους, Σουηδούς, Αμερικανούς
Μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από Βρετανία στις 15 Ιουλίου και από Σουηδία στις 22 Ιουλίου.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν πτήσεις και από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Προϋπόθεση η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.

Εντατικοί έλεγχοι
Εντατικοί θα είναι και οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις:

Θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις. Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».