Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σία Αναγνωστοπούλου, μίλησε τη Δευτέρα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και σχετικά  με τις ευθύνες που αναλογούν στην Κυβέρνηση η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε: “Εμείς εδώ και 8 μήνες επιμέναμε μετά το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, μετά τις συντεταγμένες που κατέθεσε η Τουρκία και βέβαια με τις απειλές για έρευνες και εξορύξεις στα ανοιχτά της Κρήτης, νότια της Κρήτης,  να επεκταθούν οι κυρώσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυρώσεις που είχε πετύχει πέρισυ ο Τσίπρας ως Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Αρχηγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το έκανε η Κυβέρνηση, τώρα ο κ. Δένδιας είπε ότι θα το κάνει. Θεωρούμε ότι είναι αργά αλλά έστω και τώρα η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο κ. Ερντογάν με την πολιτική που έχει, δημιουργεί κίνδυνο στην περιοχή, δημιουργεί αναταράξεις. Οι κυρώσεις, για να το ξεχωρίσουμε, δεν αφορούν την Αγία Σοφιά και δεν πρέπει να ταυτιστούν με την υπόθεση της Αγίας Σοφιάς γιατί θα είναι πρόβλημα αυτό. Δεν είναι Ελληνοτουρκικό θέμα η Αγία Σοφιά. Είναι διεθνές από πάρα πολλές απόψεις. Πρώτον γιατί έχουμε ξαφνικά ένα πραγματικό πισωγύρισμα σε άλλες εποχές , δηλαδή ένα μνημείο να χρησιμοποιείται σαν να είναι ιδιοκτησία οποιουδήποτε ηγέτη. Αυτά συνέβαιναν άλλες εποχές και γυρίζουμε τώρα σε αυτές με  την πράξη αυτή. Ένα μνημείο μας φιλοξενεί, δεν το φιλοξενούμε εμείς, δεν είναι δικό μας. Η Αγία Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και δεν μπορεί να εργαλειοποιηθεί από κανέναν”.

Στη συνέχεια η βουλευτής ερωτηθείσα για το θέμα της Αγίας Σοφιάς τόνισε πως: “Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα. Πρέπει όμως να ενώσει τη φωνή της με τους καθ’ ύλην αρμόδιους και να παίξει ρόλο σε διεθνές επίπεδο για να υπάρξει αντίδραση από εκεί δηλαδή την Ουνέσκο, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως, όλη τη διεθνή κοινότητα,τον

πολιτικό κόσμο, τους διανοούμενους. Να αντισταθούν  και μέσα στη Τουρκία , γιατί υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στην Τουρκία,που λένε ότι δεν επιτρέπεται ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς να εργαλειοποιηθεί με αυτό το τρόπο. Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είναι ότι ο Ερντογάν με αυτή τη κίνηση θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης των μουσουλμάνων. Δίνει ένα καίριο χτύπημα στο κοσμικό κράτος της Τουρκίας και στο Κεμαλικό αφήγημα , ξαναπαίρνει το νήμα από την Οθωμανική εποχή και θέλει να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη, με συμβολικό μνημείο την Αγία Σοφιά, πρωτεύουσα του μουσουλμανικού κόσμου . Δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις για σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών. Έχει προβλήματα εσωτερικά και κάνει μία εξαγωγή του εσωτερικού προβλήματος. Συσπειρώνει όλο τον αντιδραστικό κόσμο ,εθνικιστικό και ισλαμιστικό στο εσωτερικό και τους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους στο εξωτερικό. Αυτό είναι επικίνδυνο, δηλαδή ο Αιγύπτιος ο ριζοσπαστικοποιημένος, οι αδερφοί μουσουλμάνοι ας πούμε, για τον Ερντογάν θέλουν να αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον ηγέτη τους. Αυτό είναι άσχημο γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών. Δηλαδή από τη μία μεριά είναι ο μουσουλμανικός κόσμος και από την άλλη είναι ο χριστιανικός . Θεωρητικά  η ανθρωπότητα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της -δεν τις είχε αφήσει βέβαια- συγκρούσεις με όρους πολιτισμικούς και θρησκευτικούς. Το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης ταλάνισε όλο τον κόσμο γιατί και στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοιες φωνές. Χριστιανοί-μουσουλμάνοι συναντιόνται τώρα με αυτή την πράξη του Ερντογάν και αυτό είναι επικίνδυνο, είναι απειλητικό και για την περιοχή αλλά και ευρύτερα, έξω από την περιοχή”.

Τέλος, σχετικά με ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν αυτή η κίνηση του Ερντογάν αποτελεί ρίσκο υπογράμμισε:“Στο εσωτερικό της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι αυτή η κίνηση θα συσπειρώσει έναν κόσμο –εθνικιστές, ισλαμιστές- τώρα δεν μπορεί να καλύψει τα προβλήματα επιβίωσης που έχουν οι άνθρωποι. Η Τουρκία έχει οικονομικό πρόβλημα. Το θέμα είναι τι συσπειρώνει στο εξωτερικό, τι σήμα δίνει και δεν είναι τυχαία η ημερομηνία που επιλέγει να ανοίξει την Αγία Σοφία ως τζαμί. 24 Ιουλίου 1923 είχε υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης. Είναι ένα μήνυμα ότι ξαναπιάνουμε το νήμα από την Οθωμανική εποχή και αφήνουμε τα άλλα στην άκρη κάτι που έχει πει ο ίδιος ο Ερντογάν. Άρα λοιπόν για εμάς και με αφορμή την Αγία Σοφία –ξαναλέω δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα, ας τα αφήσουν αυτά τα στελέχη της ΝΔ που λένε ν μην έχουμε μουσείο στη Θεσσαλονίκη το Σπίτι του Κεμάλ- εμείς δεν πρέπει να μπούμε σε ελληνοτουρκική κόντρα, πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε μία καμπάνια διεθνοποίησης, αρωγοί της Unesco, του ΟΗΕ –αυτοί που είναι οι καθ΄ύλην αρμόδιοι- ,αλλά από την άλλη μεριά η κυβέρνηση οφείλει πια, όφειλε να έχει διαβάσει την Τουρκία. Είχαμε δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό ότι είναι απομονωμένη η Τουρκία. Δεν κάνουμε πραγματικότητα τους ευσεβείς μας πόθους. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επίσης είπε ότι δεν θα τολμήσει ο Ερντογάν. Πως δεν θα τολμήσει; Όταν απευθύνεται στο ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμανικό κόσμο, γιατί να μην τολμήσει; Από που δέχθηκε ισχυρή πίεση για να μην τολμήσει; Αυτά οφείλει να τα διαβάσει μία κυβέρνηση”.