Αυξομειώσεις θα έχουμε στις βάσεις των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων κρίνοντας από τα αποτελέσματα των γραπτών των υποψηφίων τα οποία έγιναν γνωστά την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Καφέζα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΚάΠα οι βάσεις στις σχολές θα έχουν ορισμένες διακυμάνσεις ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που βρίσκονται χωρίς όμως οι διαφορές να είναι μεγάλες, κινούμενες περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

Στο 1ο Πεδίο τα θέματα που έπεσαν στα αρχαία και που είχαν σαν αποτέλεσμα να γράψουν κάτω από τις προσδοκίες τους αρκετοί υποψήφιοι, θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια αναμενόμενη αισθητή πτώση των βάσεων, κυρίως στις υψηλές σχολές.

Το ίδιο, όμως σε μικρότερο βαθμό, αναμένεται να ισχύσει και στο 3ο Πεδίο, των Ιατρικών Επιστημών, μόνο που εκεί ο κύριος φταίχτης θα είναι η βιολογία, ένα ακόμα μάθημα που δυσκόλεψε αρκετά τους φετινούς υποψηφίους.

Στις πιο χαμηλές σχολές των δύο πεδίων αναμένεται να υπάρξουν κάποια "σκαμπανεβάσματα" που θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση στα μηχανογραφικά, ωστόσο ο γενικός κανόνας είναι ότι οι περισσότερες από αυτές θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο σχεδόν με πέρυσι.

Πτωτικές θα είναι οι βάσεις των σχολών στο 2ο Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, εκεί όπου ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων έγραψε αρκετά χαμηλά, τόσο που δεν αποκλείεται να δούμε τον κάθε υποψήφιο εισαχθέντα σε κάποια σχολή.

Πτώση θα έχουν σε ένα μικρότερο βαθμό και οι περισσότερες σχολές από το 4ο Πεδίο, αν και εδώ μπορεί να υπάρξει μία μικρή αύξηση σε ορισμένες από αυτές, κάτι που θα καθοριστεί κυρίως από τις επιλογές στο μηχανογραφικό.

Κορωνοϊός και κατάργηση συντελεστών βαρύτητας

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καφέζα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των βάσεων φέτος θα παίξει έμμεσα και η πανδημία, καθώς ο κορωνοϊός αναμένεται να δώσει ένα ακόμα κίνητρο στους γονείς για να κρατήσουν το παιδί τους στην πόλη τους, κοντά στο οικογενειακό περιβάλλον.

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάτω από το δεδομένο ότι φέτος οι προβλέψεις είναι πιο επισφαλείς από κάθε άλλη χρονιά, καθώς έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές που κάνουν τον υπολογισμό των βάσεων μία ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση.

Η κυριότερη αλλαγή από αυτές, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καφέζα, είναι η φετινή διάρθρωση των μορίων αφού πλέον κατανέμεται ισόποσα, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 25% για το κάθε μάθημα του κάθε επιστημονικού πεδίου.

«Η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας κανονικά θα έπρεπε να παίξει ένα θετικό ρόλο στην άνοδο των βάσεων, όμως φαίνεται ότι αυτή η άνοδος έρχεται να αντισταθμιστεί με τις άσχημες βαθμολογίες στα γραπτά στην πλειοψηφία των υποψηφίων» τονίζει ο κ. Καφέζας.

Οπότε το μέγεθος της αντιστάθμισης αυτής είναι ένα ακόμα ερωτηματικό που τίθεται στην πρόβλεψη των βάσεων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων.

Αλλάζουν πλέον τα δεδομένα στο μηχανογραφικό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υποψήφιοι γνωρίζοντας πλέον τις βαθμολογίες τους έχουν το περιθώριο για να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό του 2020 μέχρι τις 17 Ιουλίου, οπότε λήγει και η προθεσμία.

Ωστόσο, χρειάζεται να έχουν στα υπόψη τους ότι το φετινό σύστημα είναι πιο σύνθετο και διαφορετικό από το περσινό και για αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους χωρίς καν να έχουν στο μυαλό τους τις προηγούμενες βάσεις.