Είναι γεγονός ότι το δίκτυο της Δημοτικής Ύδρευσης της Πάτρας είναι πεπαλαιωμένο και αυτό σε συνδυασμό με ορισμένους αστάθμητους παράγοντες που πάντοτε προκύπτουν, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Σπάνε οι σωλήνες και οι αγωγοί συχνά, περιοχές δεν έχουν μεγάλη πίεση στην υδροδότηση τους και υπάρχει ένα θέμα που κάνει αρκετούς Πατρινούς κατά καιρούς να αγανακτούν με την όλη κατάσταση.

Η ΔΕΥΑ Πατρών και το διοικητικό της συμβούλιο, με τον πρόεδρο της Ανδρέα Παπανικήτα, έχει βάλει εδώ στο πλάνο της την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος μέσα στην επόμενη τριετία που τονίζει την αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρος των σωλήνων και των αγωγών της, προχωρώντας έτσι σταδιακά στην ανανέωση του υδρευτικού της δικτύου.

Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένος στόχος που υπογραμμίζει την αντικατάσταση μέχρι το τέλος της τριετίας ενός μεγάλου κομματιού του δικτύου της, συνολικού μήκους 300 χιλιομέτρων που αφορά σχεδόν όλη την Πάτρα.

Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ήδη τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν, έχοντας αντικαταστήσει το δίκτυο της συνοικίας Καντρινείκων σε συνολικό μήκος 7 χιλιομέτρων, ενώ ολοκληρώνει τις εργασίες για τον ίδιο σκοπό στην περιοχή της Πατρών Κλάους και του Σταδίου, σε μήκος 20 χιλιομέτρων συνολικά.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα ακόμα έργο που έχει να κάνει με την αντικατάσταση των σωλήνων και των αγωγών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πάτρας (σε συνολικό μήκος 40 χιλιομέτρων).

Κατόπιν θα γίνει αναβάθμιση του υδρευτικού δικτύου σε ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι στις νότιες συνοικίες της Πάτρας, συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων,  περνώντας μέσα από την περιοχή των Προσφυγικών και φτάνοντας έως και την Ταραμπούρα.

Η χρηματοδότηση των έργων

Πρόκειται έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί και για τα οποία το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ έχει εξασφαλίσει σε ένα βαθμό την χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα  «Φιλόδημος», ωστόσο, θα χρειαστεί να βάλει και χρήματα μέσα από τους δικούς της πόρους.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑΠ έχει εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 15.000.000 ευρώ από το ταμείο της Ευρώπης για τα έργα που είναι να γίνουν στο υδρευτικό της δίκτυο, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφτούν ανταποδοτικά, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται από την επιχείρηση στους δημότες θα είναι βελτιωμένες, με ένα νερό καλύτερης ποιότητας από κάθε άποψη.

Όμως γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε τα έργα αυτά να έχουν το λιγότερο δυνατόν οικονομικό κόστος στη τσέπη των δημοτών.

Άλλωστε, η αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου της Πάτρας προκύπτει πλέον σαν άμεση ανάγκη για την πόλη, αφού από αυτή εξαρτάται σε έναν βαθμό και η ποιότητα ζωής των δημοτών της.