Αυστηροί ήταν οι έλεγχοι που έγιναν το απόγευμα της Κυριακής στην παραλιακή ζώνη της ανατολικής Πάτρας από τον Ψαθόπυργο, τον Άγιο Βασίλη έως και το Ρίο.

Τα ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr, τα σάρωσαν όλα τα καταστήματα της περιοχής, ελέγχοντας τα πάντα, από τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, το προσωπικό, τις μπάρες και γενικότερα τους κανόνες για την τήρηση των μέτρων.

Τα πάντα ήταν νομότυπα, δεν βρήκαν την παραμικρή έλλειψη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης, έχει συμμορφωθεί απόλυτα με τους κανόνες της τήρησης των μέτρων.

Απλά τα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, φαίνεται ότι έχουν πάρει τέτοιες εντολές από το υπουργείο και την κυβέρνηση, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια και με το παραμικρό να μοιράζουν ποινές και πρόστιμα στην εστίαση.

Κι αυτό είναι που έχει κάνει τους επαγγελματίες εστίασης της Πάτρας να διαμαρτύρονται «Εμείς δεν είπανε να μην γίνονται έλεγχοι στα μαγαζιά μας. Αλλά να γίνονται έλεγχοι παντού και όχι επιλεκτικά στην εστίαση» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

«Με τον τρόπο που γίνονται και κυρίως με τις αποφάσεις που παίρνονται όπως αυτή με το προσωρινό λουκέτο σε τέσσερα μέχρι ώρας καταστήματα του κλάδου μας, φαίνεται ότι έχουν βάλει στον στόχαστρο τον κλάδο.

Δεν μπορεί να στοχοποιείται έτσι ένας κλάδος. Πόσο μάλλον όταν αυτός από την πρώτη στιγμή έχει δείξει ότι θέλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τα μέτρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα καταστήματα που έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή τα κλιμάκια της ΕΔΑ στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου θα καταφύγουν στη νομική οδό για να βρουν το δίκιο τους, έχοντας στο πλευρό τους τον ΣΚΕΑΝΑ.

Το προσωρινό λουκέτο είναι μεγάλη ζημιά για την επιχείρηση

Ο ΣΚΕΑΝΑ, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε άλλωστε, τόνισε προς όλα τα μέλη του να τον ενημερώνουν απευθείας για τέτοιου είδους περιστατικά, βρισκόμενος δίπλα σε όλους τους επαγγελματίες  και τα μαγαζιά που γίνονται θύματα αυτής της κατάστασης.

«Το να κλείσει ένα κατάστημα για 15 και 20 μέρες δεν είναι κάτι το απλό που ξεπερνιέται έτσι εύκολα για την επιχείρηση. Σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά για τον επαγγελματία, ενώ οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς μεροκάματο» τονίζει ο κ. Στεργίου. Χρειάζεται λοιπόν τα κλιμάκια να δείξουν την ανάλογη προσοχή και ευαισθησία όταν προχωρούν σε ελέγχους.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα παρενέβη με ανάρτηση του ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος που δεν δίστασε να καλέσει την κυβέρνηση να δώσει την ευθύνη των ελέγχων στις πραγματικά αρμόδιες υπηρεσίες για τη δημόσια υγεία.

Και όχι για παράδειγμα σε μία υπηρεσία, όπως η ΕΔΑ, που επί της ουσίας, έχει μία καθαρά οικονομική αρμοδιότητα.