Με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξακολουθούμε να βλέπουμε μπαράζ «μέτρων» που, από τη μία είναι αδύνατον να ανακόψουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης της οικονομίας, από την άλλη, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν επιδερμικά την ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, αρκετές δε καθημερινά, πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο λουκέτο. Και ενώ ακούμε από αρμόδιους, ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, φαίνεται ότι αυτά θα έρθουν αργά για αρκετές επιχειρήσεις, που δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ενεργές, μέχρι κάποιο από αυτά τα εξαγγελλόμενα μέτρα, να την ανακουφίσουν και να τη στηρίξουν ουσιαστικά.

Ποια είναι η μέχρι στιγμής στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα; Ελαφρύνσεις χωρίς αντίκρισμα για επιχειρήσεις που έτσι και αλλιώς δεν έχουν τζίρους και χρήμα να πληρώσουν, μετάθεση υποχρεώσεων στο αβέβαιο και δύσκολο μέλλον και δανεικά για τα οποία και πάλι δεν υπάρχει η εξασφάλιση ότι το κράτος, θα πάρει εκείνα τα μέτρα που θα της επιτρέψουν την οικονομική επιβίωση μέχρι να αποπληρώσει….

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς όλος ο κύκλος της οικονομίας έχει συρρικνωθεί. Όλες οι έρευνες αλλά και η καθημερινότητα, δείχνουν ότι, υπάρχει μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, ο τουρισμός που θα απέδιδε στην Ελληνική οικονομία, έχει ουσιαστικά στρέψει το βλέμμα του για την επόμενη περίοδο και η ανεργία παίρνει την ανιούσα, τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και στην περιοχή και στην πόλη μας.

Σε όλα τα παραπάνω, για την Πάτρα η κατάσταση επιβαρύνεται ποικιλοτρόπως. Εκτός από την έλλειψη των χιλιάδων διελεύσεων από το λιμάνι της, με αυτή την υποτυπώδη κίνηση στην πόλη και τον ανεφοδιασμό των χιλιάδων αυτοκινούμενων που ξεχύνονταν στη Δυτική Ελλάδα έχουμε και την έλλειψη των τουριστών που διέμεναν στην Δυτική Αχαΐα.

Το πλήθος των ανθρώπων αυτών εκτός από τη διατροφή του στις περιοχές (άρα πτώση τζίρων σε είδη τροφίμων) δημιουργούσε κάποιο τζίρο και μέσα στην πόλη, αλλά το κυριότερο όλος αυτός ο κύκλος των εργαζομένων (από το πρατήριο υγρών καυσίμων που πούλαγε επιπλέον καύσιμα έως τον ξενοδοχοϋπάλληλο), των επιχειρήσεων που αναλάμβαναν κάθε λογής ανακαίνιση και προετοιμασία, έχει για φέτος χαθεί. Σε όλα αυτά προστίθεται και η έλλειψη της φυσικής παρουσίας των φοιτητών με ότι αυτό συνεπάγεται, από την ενοικίαση ακινήτων έως και την εμπορία ειδών για τον εξοπλισμό, αλλά κυρίαρχα την κατανάλωση που έκαναν οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα στην πόλη και τονίζεται ότι κινείται σε αρκετά εκατομμύρια μηνιαίως. Μελέτη δείχνει μηναία πτώση οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ.

Είδαμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση επέκτεινε τη μείωση ενοικίου 40% στους τομείς του Τουρισμού, των Μεταφορών, της Εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και της Εστίασης... Αλήθεια πιστεύει κανείς, ότι η μείωση για παράδειγμα στους κλάδους των μεταφορών δεν επιφέρει μείωση στην εμπορία καυσίμων, ανταλλακτικών, στα συνεργεία κ.ο.κ.; Όλες αυτές οι επιχειρήσεις από που τροφοδοτούνται; Μήπως από τις εμπορικές; Δεν έχουν αντίστοιχα μείωση τομείς και επαγγέλματα που έχουν αλληλεξάρτηση μεταξύ τους; Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι η οικονομία της χώρας δεν είναι μία αλυσίδα και ότι δεν υπάρχει σχέση αλληλεξάρτησης; Σε αυτή την κρίση πανδημίας επιλέξαμε ως κοινωνία την προστασία της ανθρώπινης ζωής και πήρε η πολιτεία όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάστηκαν για τον περιορισμό των φυσικών θυμάτων του ιού.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι δεν ακολουθούμε την ίδια σοβαρότητα και επιμέλεια στην προστασία της οικονομικής ζωής και τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα αποσοβήσουν τον οικονομικό θάνατο χιλιάδων επιχειρήσεων και την ανεργία σε τεράστια νούμερα. Θα πρέπει άμεσα λοιπόν η κυβέρνηση να «βάλει» πάνω στο τραπέζι μέτρα και «ζεστό» χρήμα για όλη την οικονομία και να αφήσει τους πειραματισμούς και τη μετάθεση υποχρεώσεων των επιχειρήσεων με τη δημιουργία νέων στρατιών δανειοληπτών και χρεοφειλετών με αβέβαιο μέλλον. Γιατί μέχρι στιγμής τα μέτρα που ανακοινώνει απλώς αφήνουν πάνω στο τραπέζι ένα περίστροφο και είναι θέμα χρόνου και τύχης για το πότε αυτό θα εκπυρσοκροτήσει με θύματα τις επιχειρήσεις αλλά και σημαντικές παράπλευρες απώλειες.

Κωνσταντάτος Ηλίας, Ταμίας Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών