Αρκετά χαμηλό παραμένει το ενδιαφέρον των ξενοδόχων της Αχαΐας για να μπουν στη λίστα με τα ξενοδοχεία καραντίνας, δηλαδή εκείνες τις ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρονται για να φιλοξενήσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊου.

Στην Πάτρα, σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, υπάρχει μόλις ένα τέτοιο ξενοδοχεία καραντίνας που δήλωσε ενδιαφέρον, ενώ μέχρι ώρας δεν έχει μπει άλλο στη λίστα, παρά τη μείωση της τουριστικής κίνησης και της έλλειψης δουλειάς που χαρακτηρίζει ειδικότερα φέτος την καλοκαιρινή σεζόν.

Τα υπόλοιπα δύο που είναι να πουν για να κλείσουν τις ανάγκες της Αχαΐας, το ένα προέρχεται από την περιοχή των Καλαβρύτων που έτσι και αλλιώς δεν έχει τουριστική κίνηση τα καλοκαίρια και το άλλο…  αγνοείται.

Το χαμηλό αυτό ενδιαφέρον, παρά την αναδουλειά που παρατηρείται έχει την δική του εξήγηση. «Κανένας ξενοδόχος όσο και να δυσκολεύεται φέτος με την δουλειά του, δεν θα ήθελε να βάλει στο ξενοδοχείο του ασθενείς με κορωνοϊό» τονίζει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

Κάτι τέτοιο αφενός δεν θα του επέτρεπε να προχωρήσει σε συναλλαγές με άλλη κατηγορία πελατών και αφετέρου ίσως να του δημιουργούσε πρόβλημα  τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο ο αριθμός των ξενοδοχείων καραντίνας καθορίζεται από την τουριστική κίνηση της κάθε περιοχής και το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων.  Όσο περισσότερη είναι η κίνηση, τόσο περισσότερα θα πρέπει να είναι και τα ξενοδοχεία καραντίνας.

«Στην Αχαΐα με την χαμηλή τουριστική κίνηση που έχουμε ειδικότερα την φετινή περίοδο, ένα ξενοδοχεία καραντίνας φτάνει και περισσεύει».

Φιλοξενούν μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι υποχρεωμένα να φιλοξενήσουν μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών – επισκεπτών που έρχονται από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Πληρώνονται μέσω του κράτους και όχι από τους τουρίστες.  Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.

Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου είναι υποχρεωμένοι να φορούν τις μάσκες και τις προστατευτικές στολές, ενώ οι τουρίστες θα πρέπει να μένουν στο ξενοδοχείο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στην χώρα μας αφού όχι μόνο θα υποβάλλονται σε τεστ, αλλά θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα τους.

Με τα ξενοδοχεία καραντίνας πλέον να υπάρχουν τουλάχιστον από ένα σε κάθε νομό απομπλέκονται τα υπόλοιπα που πια δεν είναι υποχρεωμένα να διατηρούν ορισμένα δωμάτια (ανάλογα με το μέγεθος τους και τον αριθμό των κλινών τους) «κενά» για τυχόν κρούσματα κορωνοϊού.

Ωστόσο, ορισμένα ξενοδοχεία ενδέχεται να κρατήσουν κάποια δωμάτια κενά για αυτόν τον σκοπό αφού έτσι και αλλιώς πληρότητα είναι σχεδόν απίθανο να έχουν τη φετινή τουριστική σεζόν, τουλάχιστον στην Αχαΐα και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα.