Μειωμένη θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης του 2021, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", την οριζόντια μείωση της εισφοράς κατά 30%, κάτι που σημαίνει ότι μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 52,8 ευρώ ετησίως, ενώ για εισόδημα 50.000 ευρώ η ελάφρυνση ανέρχεται στα 622,8 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 276 ευρώ. Η αναπροσαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως εξάλλου και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, τελεί υπό την αίρεση ότι ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα ανατρέψει κάθε δημοσιονομικό σχεδιασμό για το επόμενο έτος. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση θα έχει τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού και της εξελίξεις στην υγειονομική κρίση, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.