Στις 13 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και στην αγορά της Πάτρας έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μια αναθάρρηση της εμπορικής κίνησης, κυρίως σε εποχικά είδη.

Η αναθάρρηση αυτή που σημαίνει ότι οι έμποροι της Πάτρας είδαν επιτέλους κάτι να κινείται μετά το διάστημα της καραντίνας, οφείλεται βασικά στις προσφορές που υπάρχουν ήδη σε πολλά είδη και σχεδόν σε όλες τις βιτρίνες των εμπορικών μαγαζιών.

Οι προσφορές αυτές ξεκινούν από το 20% και φτάνουν έως και το 30% με 40% και οι έμποροι ελπίζουν ότι η τόνωση αυτή της εμπορικής κίνησης θα συνεχιστεί, έστω και για λίγο τις δύο πρώτες εβδομάδες των καλοκαιρινών εκπτώσεων, γνωρίζοντας έτσι και αλλιώς, ότι ο Αύγουστος που ακολουθεί είναι ένας σχεδόν "νεκρός" μήνας για το εμπόριο.

Οι εκπτώσεις πάντως και αυτή τη φορά θα κυμανθούν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 60% κάτω από την κανονική τιμή του είδους, με τους επαγγελματίες να εξαντλούν όλα τους τα περιθώρια για να προσελκύσουν τον κόσμο και να βάλουν πελάτες στα μαγαζιά τους.

Εκπτώσεις "ηχηρές", παρόλο που οι περισσότεροι από τους εμπόρους, δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα για να δίνουν τα προϊόντα τους μισοτιμής, έχοντας πάθει μεγάλη ζημιά από το διάστημα της καραντίνας και το κλείσιμο των καταστημάτων.

Άλλωστε, το κράτος πλέον αφαιρεί από τον κλάδο ορισμένα προνόμια που τους είχε δώσει λόγω της πανδημίας (όπως για παράδειγμα το 40% μείον στο ενοίκιο), ενώ οι επαγγελματίες δεν έχουν καλύψει ούτε το μισό των ζημιών τους από όλη αυτή την κατάσταση.

Εξάλλου, αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη εβδομάδα μετά την καραντίνα, η κίνηση στα εμπορικά μαγαζιά της πόλης ήταν πτωτική, σε ένα βαθμό που κατά μέσο όρο έφτασε το 40%, συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση.

Ελπίζουν όμως ότι οι προσφορές που υπάρχουν και οι εκπτώσεις που ακολουθούν, θα δώσουν έστω και μία μικρή "ανάσα" στο ταμείο τους. Ήδη το καταναλωτικό κοινό έχει ξεκινήσει την έρευνά του, ενώ ορισμένοι από αυτούς που μπαίνουν στα μαγαζιά, ψωνίζουν κιόλας.