Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες
Ελαιόλαδο
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι

Για τον κιμά: ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκόρδα λιωμένα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 καρότο τριμμένο
½ ποτηράκι κρασί
½ κουταλάκι μπούκοβο
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ: 2 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές αλεύρι
1 αυγό
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ λίτρο γάλα
100 γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

  • Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, κρατώντας το κοτσάνι τους. Χαράζουμε τη σάρκα τους σταυρωτά και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι
  • Στρώνουμε σε ταψί, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35’ λεπτά περίπου να μαλακώσουν
  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά. Βάζουμε τον κιμά σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με ξύλινη κουτάλα.
  • Κάνουμε μια λακκουβίτσα στον κιμά και καβουρδίσουμε τον πελτέ πριν τον ανακατέψουμε με το μείγμα. Σβήνουμε με το κρασί
  • Προσθέτουμε την τομάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μαι βράση για 20’ λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’ λεπτά ακόμη
  • Με δυο κουτάλια ανοίγουμε τις μελιτζάνες, χωρίς να αφαιρέσουμε τη σάρκα, για να χωρέσει η γέμιση του κιμά
  • Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα να γίνει ένας χυλός και καβουρδίζουμε ώσπου να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα λίγο, λίγο και ανακατεύουμε διαρκώς. Αφού πήξει η μπεσαμέλ ελαφρά αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Χτυπάμε το αυγό σε μπολ και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ρίχνουμε τέλος το μοσχοκάρυδο και το τυρί και ανακατεύουμε
  • Σκεπάζουμε τον κιμά με μπόλικη μπεσαμέλ και επιστρέφουμε τα παπουτσάκια στο φούρνο να πάρουν χρώμα
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα ακόμη

Πηγή: iefimerida.gr