Είναι γνωστό ότι από τις αρχές Ιουνίου έχει ξεκινήσει η περίοδος της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και στην περιοχή μας, στη Δυτική Ελλάδα.

Ωστόσο, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλων μας για τη διάσωση του είδους για να βοηθήσουμε στην αναπαραγωγή του. Στην περίπτωση της τραυματισμένης χελώνας που εντοπίστηκε στην παραλία «Κέντρος», η ευαισθητοποίηση αυτή υπήρξε.

Ήταν μάλιστα τόσο έντονη που η χελώνα μεταφέρθηκε με το λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην Αθήνα. Ας διαβάσουμε την ανάρτηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και θα καταλάβουμε:

«Από αρχές Ιουνίου έχει ξεκινήσει η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Δυστυχώς, μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta εντοπίστηκε την Πέμπτη 2 Ιουλίου το απόγευμα από λουόμενους στην παραλία «Κέντρος» εντός περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η επόπτρια-φύλακας του ΦΔ κα. Ευαγγελία Καραγιάννη, σε συνεργασία με τον δασοφύλακα του Δασονομείου Κάτω Αχαΐας κ. Ανδρέα Βορύλλα και του ερευνητή πεδίου & εξωτερικό συνεργάτη του ΑΡΧΕΛΩΝ κ. Ηλία Τζώρα, για την περίθαλψή της και τη μεταφορά της στο Κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το ΚΤΕΛ Αχαΐας που βοήθησε και δέχτηκε να μεταφέρει την τραυματισμένη χελώνα στην Αθήνα καθώς τον δασοφύλακα κ. Ανδρέα Βορύλλα και τον ερευνητή πεδίου και συνεργάτη του ΑΡΧΕΛΩΝ κ. Ηλία Τζώρα για την άμεση ανταπόκρισή τους στην περισυλλογή και περίθαλψή της».