Σε φάση επαγρύπνησης πρέπει να παραμείνουμε στην Ελλάδα, αφού η πανδημία δεν έχει τελειώσει για τη χώρα μας και τα εισαγόμενα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι το άνοιγμα του τουρισμού, ενδέχεται να βοηθήσει στην άνοδο του ιού.

Στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο μέχρι ώρας βέβαια όλα πάνε καλά, όμως, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, τονίζει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν πρέπει να χαλαρώσουν σε καμία περίπτωση.

«Τα εισαγόμενα κρούσματα και η αυξητική τάση που παρουσιάζουν αυτά τα τελευταίες ημέρες, είναι σίγουρα κάτι το ανησυχητικό. Αν αυτό συνεχιστεί ίσως η πολιτεία θα πρέπει να  πάρει κάποια μέτρα για να περιορίσει την τάση αυτή. Σίγουρα όμως το θέμα δείχνει ότι δεν έχουμε τελειώσει ως χώρα με τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με βάση τα στοιχεία αυτά η χώρα μας είναι μέσα σε αυτές που παρουσιάζουν μία αυξητική τάση στο πρώτο κύμα των επισκεπτών  και η καμπύλη από τη στιγμή που έγινε το άνοιγμα του τουρισμού ανεβαίνει συνεχώς προς τα πάνω.

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος εφόσον προχωρήσουμε στο δεύτερο κύμα επισκεπτών, με χώρες που είχαν παρουσιάσει μεγαλύτερη έξαρση της επιδημίας και που αυτό βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε εξέλιξη, να έχουμε ακόμα περισσότερα κρούσματα στη συνέχεια».

Για παράδειγμα στην Ελλάδα περιμένουμε στη συνέχεια επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ πολλά ακούγονται για τη Ρωσία και την Ουκρανία, χώρες που τα κρούσματα είναι δεκάδες σε καθημερινή βάση.

Οι τουρίστες να τηρούν τα μέτρα

«Οι τουρίστες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα όπως οι Έλληνες» τονίζει κ. Μαστοράκου. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν και το κράτος οφείλει να ενεργήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατάσταση του σήμερα και τα αποτελέσματα της αυξητικής τάσης της επιδημίας που υπάρχει στη χώρα μας, θα αποτυπωθεί καλύτερα μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

«Ότι κάνουμε τώρα, το πληρώνουμε αναλόγως στη συνέχεια. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του κορωνοϊού. Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε την ακτινογραφία της κατάστασης που ζούμε σήμερα, άρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα κρούσματα να είναι ακόμα περισσότερα στη συνέχεια, αν δεν κατορθώσουμε να περιορίσουμε την τάση αυτή».