Παρατείνεται μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2020 η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, για την υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων.

Η σχετική απόφαση (υπ’ αρ. 63719/19.6.2020) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (73056/10.7.2020) και προβλέπει ότι η υποχρέωση παρατείνεται από τη λήξη της (12 Ιουλίου) έως και την 12η Σεπτεμβρίου 2020.

Οι υπόχρεοι μπορούν να δηλώνουν τα αποθέματα στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα είτε απευθείας, μέσω του συνδέσμου https://antiseptics-suppliers.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov. gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων Υγειονομικού Υλικού και Τροφίμων».

Οι υπόχρεοι συνδέονται στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

Υποβαλλόμενα στοιχεία από υπόχρεους

Οι υπόχρεοι υποβάλλουν την ποσότητα των αποθεμάτων ανά είδος, η οποία θα πρέπει να προσδιορίζεται ως εξής:

α. για τις χειρουργικές μάσκες, σε τεμάχια,

β. για τα απολυμαντικά μαντηλάκια, σε τεμάχια, τα οποία νοούνται ως πακέτα, όπως αυτά διατίθενται προς πώληση στο λιανικό εμπόριο, ανεξαρτήτως του αριθμού των μαντηλιών που περιλαμβάνονται σε κάθε πακέτο,

γ. για τα απολυμαντικά διαλύματα και την αιθυλική αλκοόλη σε λίτρα. Συνεπώς, το σύνολο της ποσότητας των συσκευασιών που εμπεριέχουν ποσότητα κατώτερη του λίτρου πρέπει να μετατρέπεται σε λίτρα,

δ. για το τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19, σε τεμάχια.
Άλλα στοιχεία που υποβάλλονται από τους υπόχρεους είναι τα εξής:

α. η κατηγορία στην οποία ανήκει η επιχείρηση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2: χονδρική πώληση, παραγωγή, υπεραγορές τροφίμων (super market), λιανική πώληση (λοιπές επιχειρήσεις), φαρμακεία,

β. τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης (επωνυμία, διακριτικός τίτλος, έδρα, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου),

γ. τη διεύθυνση όλων των χώρων αποθήκευσης των προϊόντων,

δ. την προέλευση των προϊόντων [ελληνική – ΕΕ – τρίτη χώρα και ονομασία της τρίτης χώρας].

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός σημείων αποθήκευσης των αποθεμάτων, η δήλωση γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης.

Είδη αποθεμάτων που δηλώνονται

1. Η δήλωση αποθεμάτων αφορά σε είδη ατομικής προστασίας από τη μετάδοση ασθενειών, τα οποία περιορίζονται αποκλειστικά στα εξής:

α. «Χειρουργικές μάσκες»: στα πλαίσια της παρούσας νοούνται οι χειρουργικές και λοιπές μάσκες μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων που προορίζονται για ιατρική ή ιδιωτική χρήση με σκοπό την προστασία από τη μετάδοση ασθενειών.

β. «Απολυμαντικά διαλύματα»: νοούνται τα βιοκτόνα προϊόντα Τύπου 1 για την ανθρώπινη υγιεινή είτε σε μορφή υγρή ή γέλης είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών.

γ. «Αιθυλική αλκοόλη» νοείται:

i. η μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων και

ii. η καθαρή, μη μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (καθαρό οινόπνευμα) με αλκοολικό τίτλο 95% που διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

δ. Τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού COVID-19.