Κοντά σε νέο μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού βρίσκονται Έλληνες ερευνητές, σύμφωνα με το Reuters.

Το τεστ θα είναι φθηνότερο ως εναλλακτική από τα εισαγόμενα κιτ, ενώ θα υπάρχει αδιάκοπη πρόσβαση των αρχών στην προμήθειά του.

Επί του παρόντος η Ελλάδα χρησιμοποιεί διαγνωστικά τεστ εισαγόμενα από προμηθευτές του εξωτερικού. Το νέο τεστ, εφόσον κριθεί κατάλληλο, θα εξάγει αποτελέσματα με δείγματα ρινικού επιχρίσματος, ανέφεραν δύο ερευνητές, που εκτιμούν ότι θα μπορεί να είναι διαθέσιμο «στο προσεχές μέλλον». Οι ερευνητές μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας του σχεδίου.

Γενικά, οι μοριακοί έλεγχοι τόσο για την ανίχνευση του κορωνοϊού όσο και για την ύπαρξη αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος γίνονται διαθέσιμα ευρύτερα. Ωστόσο, δεν θεωρούνται απολύτως ακριβή. Τα τεστ μπορεί να καταλήξουν σε ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά ή συγκεχυμένα αποτελέσματα. Παράλληλα, εξετάζουν το πώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή θεραπεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στις δοκιμές, το τεστ είχε ποσοστό ακριβείας άνω του 90%. Το σχέδιο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ενώ μετέχουν ερευνητικά κέντρα και τουλάχιστον δύο ελληνικά πανεπιστήμια.

Ανακοινώσεις προανήγγειλε πριν λίγες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε αναφέρει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την έρευνα για πρωτόκολλα θεραπείας».

«Η ανάγκη για εγρήγορση είναι μεγαλύτερη»

«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χαλαρώσουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας εξηγώντας ότι η χώρα έχει περάσει στην κρισιμότερη φάση μετά το άνοιγμα των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις τόνισε ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη είτε να πάρει μέτρα ή να τα χαλαρώσει όταν οι ειδικοί μας υποδεικνύουν ότι δεν είναι απαραίτητα» για να προσθέσει: «Σήμερα η ανάγκη για εγρήγορση απο όλους πολίτες και επαγγελματίες είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ένα μήνα πριν. Γνωρίζουμε πως απο την στιγμή που πήραμε την συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα θα είχαμε και εισαγόμενα κρούσματα. Κατά συνέπεια απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια εφαρμογής μέτρων».

Ο ίδιος κατανόησε ότι η «κοινωνία έχει κουραστεί» μετά την επιτυχή κατάληξη του πρώτου γύρου της πανδημίας, πρόσθεσε όμως ότι «παρατηρώ φαινόμενα χαλάρωσης που πρέπει να μας προβληματίσουν. Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται και ειδικά στο ζήτημα των επαγγελματιών του τουρισμού και εστίασης θα είναι πιο αυστηροί. Ειδικά στους εργαζόμενους για τήρηση μάσκας και εφαρμογή πρωτοκόλλων. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με χώρες που δέχονται 2ο κύμα. Οφείλουμε όμως να τηρούμε τα μέτρα. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και θα επιβάλλονται κυρώσεις για να καταφέρουμε να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχή μας πορεία».