Ένας φωτεινός κομήτης εμφανίζεται αυτές τις ημέρες στον νυχτερινό ουρανό της Πάτρας και έχει κλέψει την παράσταση.

Η κωδική του ονομασία είναι C/2020 F3 και σύμφωνα με τον Ωρίωνα η φωτεινότητα του είναι τόσο έντονη που είναι αρκετά σπάνια ως θέαμα. Μάλιστα σε σχετική του ανακοίνωση ο Ωρίωνας καλώντας τα μέλη του να ξυπνήσουν νωρίς να τον δουν, αναφέρει τα εξής:

«Αυτές τις ημέρες, την παράσταση στο νυχτερινό ουρανό έχει κλέψει ο κομήτης C/2020 F3 (NEOWISE) ο οποίος πριν μια εβδομάδα επιβίωσε του κοντινού περάσματος από τον ήλιο κατά το περιήλιό του και πλέον λάμπει στον ουρανό το ξημέρωμα.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει αρκετά φωτεινός ώστε να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού από σκοτεινό ουρανό ωστόσο οι παρατηρητές των πόλεων θα τον εντοπίσουν με κιάλια, μέσα από τα οποία φαίνεται εντυπωσιακός και με μακριά ουρά.

Ο κομήτης ανατέλλει λίγο μετά τις 4 το πρωί ωστόσο ειδικά όταν υπάρχει φωτορύπανση στον ορίζοντα θα γίνει πιο εύκολα ορατός μετά τις 4:30 και έως ότου χαθεί στο φως του πρωινού ουρανού πριν τις 6 το πρωί.

Ειδικά, κατά το δεύτερο μισό του παραπάνω διαστήματος ο κομήτης και η ουρά του εμφανίζονται εντυπωσιακοί σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο ουρανό που σταδιακά μεταμορφώνεται από βαθύ μπλε σε κόκκινο λίγο πριν την αυγή.

Ο κομήτης είναι πολύ εύκολο να φωτογραφηθεί ακόμα και με ερασιτεχνικό εξοπλισμό. Για να τον εντοπίσετε, αναζητείστε τον με κιάλια χαμηλά στον βορειοανατολικό ουρανό, κάτω από τον αστερισμό του Ηνίοχου που ξεχωρίζει από το φωτεινό άστρο του, την Αίγα (Capella).

Οι κομήτες εμφανίζονται απρόβλεπτα στον νυχτερινό ουρανό και ένας τόσο φωτεινός κομήτης δεν είναι συχνό θέαμα. Συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία και να τον παρατηρήσετε, παρά το πρωινό ξύπνημα».