Θέμα στα τούρκικα μέσα ενημέρωσης έγινε η δέηση της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών για την Αγία Σοφία στα τέλη του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα αναφορά έκανε η «Χουριέτ» στην έκδοση της Δευτέρας, με την εφημερίδα να αναφέρει τη γενικότερη στάση της Ελλάδος και της Εκκλησίας απέναντι στο θέμα, δείχνοντας μία έντονη ενόχληση, σε μία προσπάθεια προφανώς για να φανατίσει το αναγνωστικό της κοινό.

Η δέηση της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών έγινε στις 26 Ιουνίου, μετά την πρόθεση που έχει εκφράσει ο Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Κάτι που εκτός της Ελλάδος έχει ξεσηκώσει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία πέρα από θρησκευτικό, είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Ο Μητροπολίτης Πατρών πάντως έχει δείξει αρκετές φορές το ενδιαφέρον του τόσο για τη θρησκευτική ιστορία, αλλά και για την ιστορία του γένους.

Δεν θα μπορούσε να μην πάρει μία πρωτοβουλία για ένα τόσο σημαντικής αξίας θρησκευτικό μνημείο που αποτελεί την καρδιά της Ορθοδοξίας και σηματοδοτεί την ενότητα των λαών και των πολιτισμών.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της «Χουριέτ», μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Βασιλάκη, ο κ. Χρυσόστομος, τόνισε ότι η δέηση δεν έγινε στα κρυφά. 

«Ο κόσμος έχει γίνει μια γειτονιά. Η προσευχή μας δεν ήταν κρυφή. Πήρε έκταση στον Τύπο και το θέμα έγινε γνωστό στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Παρακαλέσαμε να γίνει το θέλημα του Θεού. Και να ευδοκήσει ο Κύριος αυτό το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς να παραμείνει χώρος ενότητος και αγάπης μεταξύ των λαών, των φυλών και των θρησκειών...».

Να σημειωθεί ότι ήδη ο Μητροπολίτης Πατρών, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει στην εφημερίδα, προετοιμάζει την επόμενη μεγάλη εκδήλωση για την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.