Μέσα σε έναν χρόνο από τώρα, εφόσον τρέξουν οι διαδικασίες και προχωρήσει το όλο θέμα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την δημιουργία του πρώτου open mall στην Πάτρα.

Τα σχέδια του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας για αυτό είναι αρκετά φιλόδοξα και δεν αναφέρονται απλά και μόνο σε ένα, αλλά μακροπρόθεσμα, περιλαμβάνουν και άλλες περιοχές, εφόσον βρεθούν πηγές χρηματοδότησης, με στόχο πάντα την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και οικονομίας.

Πάντως, το πρώτο open mall, όπως ήδη είναι γνωστό, είναι να γίνει στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και σε ένα κομμάτι της Κορίνθου, λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και από το κύριο μέρος της εμπορικής αγοράς της.

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έχει μία σαφής κατεύθυνση. Την ενίσχυση των παράπλευρων αγορών της Πάτρας, με την πεποίθηση ότι θα δυναμώσουν και το εμπορικό της κέντρο και κατά επέκταση την εμπορική κίνηση της πόλης.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, τον κύριο φορέα που τρέχει το όλο project, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο, το πρώτο open mall της Πάτρας θα ενισχύσει και θα τονώσει την αγορά.

«Δεν είναι ένα σχέδιο που αφορά απλά και μόνο μια περιοχή. Έχει να κάνει με την γενικότερη τόνωση της εμπορικής κίνησης, μέσα από διάφορες δράσεις που θα επηρεάσουν θετικά το σύνολο της αγοράς» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Σύμφωνα με τα σχέδια των εμπόρων της Πάτρας, αλλά και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων open mall που υπάρχουν στο εξωτερικό, το ανοικτό κέντρο εμπορίου έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ανταγωνιστικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως προς τον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές εταιρείες και τις αλυσίδες καταστημάτων.

Όπως τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος θα φιλοξενεί δράσεις και εκδηλώσεις που θα λειτουργούν θετικά στην ενδυνάμωση της εμπορικής κίνησης, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν μπόνους, προσφορές, εκπλήξεις και δώρα προς τον καταναλωτή.

Στο δίκτυο του θα μπορούν να λάβουν μέρος, εκτός από τους καταστηματάρχες της επικράτειας του, μαγαζιά και από άλλες περιοχές, καθώς η μακροπρόθεσμη προοπτική του σχεδίου του Εμπορικού Συλλόγου, είναι να δημιουργηθούν και άλλα ανοικτά κέντρα εμπορίου στην Πάτρα, στο προσεχές μέλλον.


Οι αλλαγές που θα γίνουν στην περιοχή και στα καταστήματα

Το βασικό μέρος όμως του σχεδίου ενός open mall έχει να κάνει με παρεμβάσεις που πρόκειται να αλλάξουν τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής και θα την κάνουν πιο σύγχρονη.

«Το open mall έρχεται για να αναβαθμίσει την κάθε περιοχή, με σύγχρονες παρεμβάσεις, να την αναδείξει αισθητικά και να την κάνει ομοιόμορφη και πιο ελκυστική εμπορικά» προσθέτει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο open mall της Κωνσταντινουπόλεως, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της περιοχής, αλλά και της αλλαγής της αισθητικής των καταστημάτων.

Πιο αναλυτικά προβλέπει την τοποθέτηση έξυπνων στάσεων, έξυπνων παγκακιών, ανακαίνιση των πεζοδρομίων, φωτισμό τύπου led και πολλές ακόμα σύγχρονες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη της Κωνσταντινουπόλεως.

Από πλευράς εμπορικών καταστημάτων προβλέπεται η αλλαγή της πρόσοψης των μαγαζιών, με σκοπό να υπάρχει μία ομοιομορφία που στα μάτια του επισκέπτη - καταναλωτή θα είναι καλαίσθητη και ελκυστική.

Για τον σκοπό αυτό θα γίνουν δύο εργολαβίες για το έργο, η μία από τον Δήμο που θα αφορά τις παρεμβάσεις στην περιοχή και η άλλη από τον Εμπορικό Σύλλογο που θα έχει να κάνει με τα καταστήματα.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος καταλήγοντας τονίζει: «Θα γίνει ένα σύγχρονο ανοικτό κέντρο εμπορίου που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά του εξωτερικού». Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.