Τα όσα έχουν δει τα μέλη της εταιρείας «Υγεία για όλους» στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου είναι γνωστά λίγο έως πολύ σε όλους μας.

Τα έχουμε δει και εμείς, αν όχι μέσα στον καταυλισμό, σίγουρα στους δρόμους της Πάτρας, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της επαιτείας, της παιδικής εκμετάλλευσης ή του παιδικού trafficking, προέρχεται από εκεί. Στον καταυλισμό είναι το… ορμητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος της εταιρείας «Υγεία για Όλους» Ελένη Σωτηροπούλου, πριν από μερικές μέρες, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον καταυλισμό και τα όσα έχουν δει τα μέλη της στις οχτώ φορές που έχουν πάει στον Ριγανόκαμπο για εμβολιασμό και να βοηθήσουν τους τα παιδιά που διαμένουν εκεί, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές.

Στο μεταξύ ο δήμος με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε προχώρησε σε συγκέντρωση των κατοίκων για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου που είναι να φτιαχτεί στο μεγαλύτερο τμήμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο καταυλισμός.

Θεωρεί ότι η δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου θα αναβαθμίσει την περιοχή, χωρίς όμως να εξηγεί τι θα γίνει με τον καταυλισμό που αντί να μεγαλώνει μικραίνει.

Πάντως, στον τελευταίο εμβολιασμό που έκανε η εταιρεία, με τη συνεργασία όλων των φορέων, φάνηκε ότι υπάρχει το έδαφος για μία εποικοδομητική επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (αυτή υπήρχε από πριν), όσο και με τον δήμο της Πάτρας.

«Η αντιδήμαρχος Υγείας Βίβιαν Σαμούρη έδειξε μια ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω στο ζήτημα και ότι ενδιαφέρεται» τονίζει η κ. Σωτηροπούλου. «Μου εξήγησε μάλιστα ότι ο δήμος σκοπεύει να τρέξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ειδικότερα για τα παιδιά των οικογενειών αυτών».

Να ξεφύγουν από το καθεστώς της παραβατικότητας

Το ζητούμενο για την κ. Σωτηροπούλου είναι να υπάρξει μία συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να βρεθούν τρόποι και λύσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής για 80 παιδιά που διαμένουν αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Να πάνε σχολείο (πέρυσι πήγαν σχολείο τα 22 από αυτά) να ασχοληθούν με δημιουργικές δράσεις που να τους στρέψουν μακριά από την παραβατικότητα που με βάση την ζωή που κάνουν στον καταυλισμό, δείχνει να αποτελεί το μέλλον τους.

Η πολιτεία θα πρέπει να αλλάξει το διαφαινόμενο προδιαγεγραμμένο μέλλον των παιδιών αυτών που ζουν στο Ριγανόκαμπο. «Το έχω ξαναπεί. Στον συγκεκριμένο καταυλισμό συναντήσαμε τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά.

Είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω για τα όσα έχουμε δει εκεί μέσα. Παιδιά που μεγαλώνουν ανάμεσα στα ποντίκια και μαθαίνουν στην επαιτεία και στην παραβατικότητα.

Είναι κρίμα γιατί τα παιδιά αυτά είναι έξυπνα και γερά και θα μπορούσαν μεγαλώνοντας κάτω από διαφορετικές συνθήκες να αποτελέσουν εργατικό δυναμικό για την χώρα μας. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Ευελπιστούμε να το κάνει και η πολιτεία».


Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία "Υγεία για Όλους" θα επανέλθει στον Ριγανόκαμπο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προχωρώντας σε νέο εμβολιασμό των παιδιών εκεί.

Πρόκειται για μία εταιρεία που η επιτροπή της απαρτίζεται από σημαντικά ονόματα επιστημόνων (πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Γιώργος Χρούσος, ένας από τους επιστήμονες με μεγαλύτερη επιρροή σε διεθνές επίπεδο), στηρίζεται στις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και σε ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.