Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο το εξώφυλλο της πορτογαλικής «Vogue» με αφιέρωμα στην ψυχική υγεία, προκαλώντας αντιδράσεις σε ειδικούς και ασθενείς με αποτέλεσμα το περιοδικό να το αποσύρει.

Στο «Τεύχος Τρέλας», (Madness Issue) μία γυναίκα κάθεται μέσα στη μπανιέρα ενός νοσοκομείου. Δύο νοσοκόμες είναι δίπλα της και η μία της ρίχνει νερό στο κεφάλι με κανάτα.

Όπως αναφέρει το BBC, ειδικοί από τον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και ασθενείς κάνουν λόγο για «ξεπερασμένη και κακόγουστη » αντίληψη για τη θεραπεία.

Σύμφωνα με το CNN, η γυναίκα που εμφανίζεται στη μπανιέρα, το μοντέλο Simona Kirchnerova, έγραψε σε μια δημοσίευση στο Instagram την Παρασκευή ότι ήταν «το αποκορύφωμα της καριέρας μου», επειδή εκείνες που στέκονταν δεξιά κι αριστερά μου ήταν μέλη της οικογένειας.

«Μπήκα στο εξώφυλλο της Vogue με τη μαμά και τη γιαγιά μου», έγραψε η ίδια. Το μοντέλο αργότερα παραδέχτηκε πως και η ίδια είχε προβλήματα, τα οποία ξεπέρασε με ψυχοθεραπεία και πως η αρνητική κριτική που έχει δεχτεί την έχει κάνει να αισθάνεται άσχημα.

Τι απάντησε το περιοδικό

Για την πορτογαλική «Vogue» το εξώφυλλο του περιοδικού είχε στόχο «να πυροδοτήσει τη συζήτηση» κι όχι να προκαλέσει.

«Το κεντρικό θέμα ερευνά το ιστορικό πλαίσιο της ψυχικής νόσου και σε αυτό αποτυπώνεται η πραγματική ζωή και οι αυθεντικές ιστορίες», ανέφερε η πορτογαλική Vogue σε ανάρτησή της στο Twitter εξηγώντας ότι στο τεύχος φιλοξενούνται συνεντεύξεις και κείμενα ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και λοιπών ειδικών.

Διευκρινίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τη «σημασία του θέματος της ψυχικής υγείας» και πως πρόθεσή της, μέσα από την εικόνα του εξωφύλλου είναι να «ρίξει φως στα σημαντικά ζητήματα του σήμερα».

Για την Σάρα Σαμπάιο, διάσημο μοντέλο από την Πορτογαλία, το εξώφυλλο «δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της συζήτησης για την ψυχική υγεία». Η ίδια, που ανέφερε πως στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας, το χαρακτήρισε ως «πολύ κακόγουστο».

«Μοιάζει με ένα ξεπερασμένο ψυχιατρείο που «βασάνιζε» ασθενείς», αναφέρει σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια επισημαίνει πως το περιοδικό κυκλοφόρησε με αυτό το εξώφυλλο σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ψυχική υγεία όπου πολλοί απομονώθηκαν ή επηρεάστηκαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.