Όσοι έχουν πάει στην άνω πόλη και έχουν περάσει από το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου της Πάτρας (απέναντι από το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο), σίγουρα θα έχουν προσέξει ένα εκκλησάκι που υπάρχει στο προαύλιο.

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι στην ουσία, το οποίο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει και είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. Το ξωκλήσι αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Στυλιανού, τον Άγιο που σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση καθιερώθηκε ως προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών.

Η διοίκηση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής και του Καραμανδανείου, αποφάσισαν σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών της κλινικής, να περισώσουν το εκκλησάκι αυτό.

Ένα εκκλησάκι που λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου όπου βρίσκεται, έχει μία συμβολική σημασία και σίγουρα δίνει δύναμη στους γονείς και στα παιδιά που επισκέπτονται την κλινική του.

Ήδη μετά την αναστύλωσή του ξεκίνησε η διαδικασία της διακόσμησής του, μέσα από τη δημιουργία τοιχογραφιών που θα το αναδείξουν και θα το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο όμορφο.

Τις εργασίες αγιογράφησης ανέλαβε ο αγιογράφος και διευθυντής της σχολής αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών Πέτρος Λαμπρινάκος, με τους μαθητές του και κυρίως την συνδρομή του ενός εξ αυτών, του Μιχάλη Σιγάλα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Βιολέτα Σιγάλα όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν το εκκλησάκι – ξωκλήσι του Αγίου Στυλιανού θα είναι γεμάτο από αγιογραφίες που θα δώσουν μία άλλη αίσθηση στο χώρο.


«Είναι ένα εκκλησάκι που έχει μία ιδιαίτερη σημασία για μας που εργαζόμαστε στο χώρο, αλλά και για τον κόσμο που έρχεται εδώ» τονίζει. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την αγιογράφηση του θα γίνει υπέροχο».

Ήδη οι εργασίες στον τρούλο του έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, έτσι ώστε την ημέρα της εορτής του Αγίου Στυλιανού (26 Νοεμβρίου) να είναι έτοιμος.

Ο Πέτρος Λαμπρινάκος που έχει αναλάβει εθελοντικά το έργο (η διοίκηση του νοσοκομείου πληρώνει μόνο τα χρώματα που θα χρειαστούν), έχει σχεδιάσει σημαντικά πράγματα για το εκκλησάκι.

«Κύριο ρόλο θα έχει ο Παντοκράτορας, ενώ θα ζωγραφιστούν και οκτώ προφήτες. Σε περίοπτη θέση θα είναι και η μορφή του Αγίου Στυλιανού, στο κάτω μέρος του ναού» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr.

«Πιστεύω ότι το εκκλησάκι θα γίνει κουκλίστικο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αγιογράφησης τους. Όλοι μας, και εγώ και οι μαθητές μου, βάζουν μεράκι σε αυτό το έργο, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό και πιστεύω ότι στο τέλος θα ανταμειφθούμε μέσα από το αποτέλεσμα».

Οι εργασίες αγιογραφίας σε όλο το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο περίπου χρόνια από τώρα.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση πάνω από 650 παιδιά και υπάρχουν ακόμα περισσότερα σε λίστες αναμονής.

Κάτι που δείχνει την ανάγκη που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για αυτού του είδους τη δημόσια δομή υγείας, έτσι ώστε να δώσει το βάρος της η πολιτεία στο να τη βοηθήσει για να βελτιώνει η κλινική συνεχώς τις υπηρεσίες της.

Μια προσπάθεια που είναι συνεχής και σε εξέλιξη, κυρίως χάρη στους γιατρούς, τους ψυχολόγους, τους λογοθεραπευτές και γενικότερα στους εργαζόμενους της κλινικής.