Οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:

Ανανεώθηκαν οι ανησυχίες μας σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ενεργειακή δικαιοσύνη η Κυβέρνηση, μετά τα πολιτικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με διοργανώτρια την εφημερίδα «Πελοπόννησος» το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας ενδιαφέρει τις δυνάμεις όλου  –σχεδόν-  του πολιτικού φάσματος όχι όμως για τους ίδιους λόγους. Από την μία μεριά,  η σύνδεση με το φυσικό αέριο προσφέρει την δυνατότητα φθηνότερης πρόσβασης στην ενέργεια από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,  προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Από την άλλη μεριά, συνιστά ένα «φιλέτο» που με την ανάλογη πολιτική στρατηγική, μπορεί να αποδώσει τεράστια κέρδη σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει από το 2016 να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πρώτη φάση του έργου με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού με μία βασική αρχή: Τα δίκτυα να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτή θα ήταν και η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να μπορεί το φυσικό αέριο να φθάσει σε περιοχές οι οποίες θα αποκλείονταν ως μη προσοδοφόρες εάν η επιλογή γινόταν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατόπιν, παραδώσαμε στην Περιφέρεια ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Φροντίσαμε όμως, να μπει ένα τέλος και στο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), μετατρέποντάς τους από «εργολαβικούς» σε εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ήδη, από όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση γίναμε κοινωνοί ενός σχεδίου με ριζικά διαφορετική προσέγγιση, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τον σχεδιασμό του ίδιου του έργου, αλλά και τον δίκαιο τρόπο που θα κατανεμηθεί το ενεργειακό όφελος που θα προκύψει- αν προκύψει. Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ που ψήφισε η παρούσα Κυβέρνηση, είναι ορατός ο φόβος να ανατραπεί η χρηματοδότηση που είχε επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την κάλυψη της επέκτασης σε όλες τις περιοχές και να επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι της. Δεν είναι καθόλου τυχαία η τελευταία εξέλιξη της απένταξης από το πρόγραμμα της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών, ώστε να αναλάβουν το έργο φιλικά προς την Κυβέρνηση συμφέροντα που στήριξαν την εκλογή της.

Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο δεν φρόντισε να μας καθησυχάσει στο ελάχιστο κατά πόσο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ δεν θα επιφέρει και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του έργου. Ούτε για το αν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Η ανακοίνωσή του για έτερους επενδυτές, που μέσω του ανταγωνισμού θα συμβάλλουν στην μείωση του κόστους ενέργειας δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έφυγε από τον δημόσιο έλεγχο αυτό το εθνικό κεφάλαιο, των έργων του φυσικού αερίου και της απόδοσης του στους πολίτες με βιώσιμους και δίκαιους όρους για τους ίδιους.