Οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη επέστρεψαν μαζικά στα καταστήματα τον Μάιο καθώς τα μέτρα κορωνοϊού χαλάρωσαν, σύμφωνα με την (Eurostat), σηματοδοτώντας μεγάλη ανάκαμψη των πωλήσεων μετά τις πτώσεις - ρεκόρ Μαρτίου και Απριλίου.

Οι πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 17,8% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1999 που υπάρχουν στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση 15%. Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όμως, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 5,1% τον Μάιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη δεν ήταν πλήρης. Ωστόσο, η ετήσια πτώση ήταν λιγότερο ισχυρή από το 7,5% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Αύξηση 147% στις πωλήσεις ρούχων και υποδημάτων

H μηνιαία αύξηση τον Μάιο αντισταθμίζει εν μέρει τις μειώσεις - ρεκόρ που καταγράφηκαν τους δύο προηγούμενους μήνες, με τον όγκο του λιανικού εμπορίου να υποχωρεί κατά 12,1% τον Απρίλιο και κατά 10,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι πωλήσεις ρούχων και υποδημάτων, του κλάδου που επλήγη περισσότερο από τη μείωση του εμπορίου κατά την πανδημία, σημείωσαν αύξηση 147% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμειναν μειωμένες κατά 50,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Μεγάλη αύξηση και στις αγορές καυσίμων

Οι καταναλωτές αύξησαν και τις αγορές καυσίμων για τα αυτοκίνητα κατά 38,4%, ενώ το εμπόριο ηλεκτρικών ειδών και επίπλων αυξήθηκε κατά 37,9%. Οι πωλήσεις βιβλίων και εξοπλισμού υπολογιστών κατέγραψαν αύξηση 26,8%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό 7% τον Μάιο, όντας ο μόνος κλάδος του εμπορίου στην Ευρωζώνη που δεν επλήγη κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,9% στη Γερμανία και κατά 25,6% στη Γαλλία.