Συναγερμό σήμαναν οι Αρχές μιας πόλης στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος της βουβωνικής πανώλης.

Η υγειονομική επιτροπή της πόλης Μπαγιαν Νουρ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο τρίτο της τετράβαθμης κλίμακας, απαγορεύοντας το κυνήγι και την κατανάλωση ζώων που μπορεί να μεταφέρουν την πανώλη, που «θέρισε» κατά τον ύστερο Μεσαίωνα την Ευρώπη. Παράλληλα κάλεσαν τους κατοίκους να αναφέρουν όλα τα ύποπτα κρούσματα πανώλης ή πυρετού χωρίς εμφανείς αιτίες καθώς και αν εντοπίσουν άρρωστα ή νεκρά τρωκτικά, όπως μαρμότες. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα πανώλης σε άτομα από την Εσωτερική Μογγολία, ανάμεσά τους και δύο πνευμονικής πανώλης.

Η βουβωνική πανώλη, γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» κατά τον Μεσαίωνα, είναι μια λίαν μολυσματική και συχνά θανατηφόρα ασθένεια, που προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των ψύλλων που ζουν σε τρωκτικά. Μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα σε λιγότερο από 24 ώρες εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μολυσματικών Νόσων οι ασθενείς που μολύνονται από τη βουβωνική πανώλη, αντιμετωπίζουν επώδυνο πρήξιμο στους λεμφαδένες, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και βήχα.