Τουλάχιστον 22 πτήσεις αναμένονται μέσα στον Ιούλιο στο αεροδρόμιο του Αράξου, με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Γκουβίτσα, να μιλάει για μία ικανοποιητική κίνηση, σε έναν βαθμό, αναλογικά πάντα με τα δεδομένα και τις συνθήκες της φετινής τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα οι 22 αυτές πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, δείχνουν ένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την Δυτική Ελλάδα, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται κυρίως από την Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Πάντως, παρά τον προγραμματισμό η κίνηση στο αεροδρόμιο του Αράξου, παραμένει σε αχαρτογράφητα νερά. Υπάρχουν πτήσεις που ακυρώνονται και άλλες που δεν υπάρχουν και προγραμματίζονται στα ξαφνικά, μέσα σε μία μέρα.

Το όλο παιχνίδι, όπως τονίζει ο κ. Γκουβίτσας, παίζεται πλέον από τις αεροπορικές εταιρείες. Όταν μία πτήση δεν έχει μία πληρότητα που να φτάνει το 70% των θέσεων, έτσι ώστε να μην μπει η εταιρεία μέσα και να βγάλει τα έξοδα της, τότε ακυρώνεται και πάει για τη συνέχεια όταν υπάρχουν οι κρατήσεις που θα συμπληρώσουν τις κενές θέσεις.

Έτσι, το αεροδρόμιο του Αράξου, δεν μπορεί να κάνει φέτος εύκολα τον προγραμματισμό του και να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και συμπεράσματα για τη συνέχεια της τουριστικής σεζόν.

Αυτό που σίγουρα θα μεγαλώσει το ποσοστό της επισκεψιμότητας στο αεροδρόμιο είναι αν τελικά ανοίξουν τα σύνορα για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Ακούγεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από τις 15 Ιουλίου και μετά, όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τον κορωνοϊό. 

Το στάνταρ είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει από την πύλη του αεροδρομίου του Αράξου, περισσότεροι από 700 τουρίστες, ενώ έχουν παρθεί πάνω από 170 δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό.

Από υγειονομικής πλευράς, υπάρχει άριστη συνεργασία του ΕΟΔΥ με το αεροδρόμιο, αλλά και τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν αναλάβει το κομμάτι των τεστ, ενώ όλα τα δείγματα στέλνονται σε εργαστήρια αναφοράς της Αθήνας.