Μία αποτυχημένη απόπειρα εκβιασμού σε καφέ μπαρ στην Σαλαμίνα, ήταν αυτή που ξεκίνησε τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό της εγκληματικής οργάνωσης στον Πειραιά που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων για προστασία.

Όλα είχαν ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου του 2019, όταν δύο αδέρφια έκαναν εγκαίνια σε ένα κατάστημά τους, στον Αγιο Γεώργιο στη Σαλαμίνα. Την επόμενη μέρα δέχθηκαν την εκβιαστική προσέγγιση ενός 40χρονου, προκειμένου να καταβάλουν χρήματα για την «προστασία» του καταστήματος. Τους είπε μάλιστα πως θα του κάνουν και… καλή τιμή, καθώς έλεγχαν την περιοχή. Οι καταστηματάρχες αρνήθηκαν και δέκα ημέρες μετά, ο εκβιαστής μαζί με άλλους 7-8 «φουσκωτούς» πήγαν στο κατάστημα όπου ξεκίνησε συμπλοκή. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ένας από τους «φουσκωτούς» έβγαλε μαχαίρι, αλλά θαμώνας τον αφόπλισε και τραυμάτισε τον 40χρονο, ενώ άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 35χρονος, έβγαλε πιστόλι το οποίο έστρεψε προς τους θαμώνες, πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και τράπηκε σε φυγή.

Το μπλοκάκι του εκβιαστή με τα ποσά

Μετά την σύλληψη του 35χρονου «οπλοφόρου» και σημερινού«αρχηγού» της συμμορίας, ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του όπου η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε σημειωματάριο με λίστα 12 καταστημάτων (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, λέσχες και ψιλικατζίδικα) αλλά και χρηματικά ποσά που απαιτούσε να λαμβάνει για «προστασία» από καταστήματα ανά μήνα ή και εβδομάδα! Ακόμη, από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πολεμικά τυφέκια ρέπλικες και ηλεκτρικός εκκενωτής (taser).

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 40χρονος που πήγε αρχικά στο μαγαζί για να εκβιάσει τους ιδιοκτήτες, ανήκε σε ομάδα μπράβων του Πειραιά, στην οποία συμμετείχαν ο Γεράσιμος Μαυράκης, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2007, ο Κώστας Τσαντσαρίδης, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2003 στην Καλλίπολη Πειραιά, και άλλος γνωστός μπράβος του Πειραιά, ο οποίος έχει γλιτώσει τουλάχιστον δύο φορές από δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος του.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνέλαβαν τον 40χρονο στο Θριάσιο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί μετά τον τραυματισμό του, καθώς και έναν 37χρονο, κατηγορούμενους για απόπειρα εκβίασης, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Από τότε είχαν ταυτοποιήσει τον 35χρονο ο οποίος τελικά συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη, ενώ ταυτοποιήθηκαν επτά ακόμη άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα άτομο από το εσωτερικό της οργάνωσης ήταν αυτός που οδήγησε τους αστυνομικούς στην εγκληματική οργάνωση καθώς περιέγραψε με λεπτομέρειες την δράση του κυκλώματος. Ο λόγος για τον οποίο απευθύνθηκε στους αστυνομικούς ήταν το γεγονός ότι ήρθε σε διαμάχη με τον αρχηγό του κυκλώματος. Έτσι, κατέθεσε σημαντικές λεπτομέρειες για τους τρόπους εκβίασης και προέβη σε αποκαλύψεις για εμπρησμούς, εκρήξεις και άλλες ενέργειες.