Το στέλεχος του νέου κορωνοϊού που προκαλεί στην παρούσα φάση τα περισσότερα κρούσματα ανά την υφήλιο είναι πολύ πιο μολυσματικό από εκείνο που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίστηκε σε εργαστηριακές αναλύσεις, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα μετάλλαξη του κορωνοϊού με τα πάνω από 11 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος του SARS-CoV-2.

«Πιστεύω ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μία μετάλλαξη που βοηθά τον ιό να αναπαράγεται καλύτερα και ίσως να έχει υψηλό ιικό φορτίο«, δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι στο Journal of the American Medical Association σχετικά με τη νέα μελέτη. «Δεν έχουμε κάποια σύνδεση αναφορικά με το αν ένα άτομο τα πάει χειρότερα μ’ αυτό. Φαίνεται απλώς ότι ο κορωνοϊός αναπαράγεται καλύτερα και ίσως είναι πιο μολυσματικός, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της προσπάθειας επιβεβαίωσης», τόνισε.

Τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Στην έρευνα συνεργάστηκαν ειδικοί από το Los Alamos National Laboratory στο Νέο Μεξικό, από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνο καθώς και με ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Σέφιλντ. Κι όπως ανακάλυψαν η τρέχουσα παραλλαγή του κορωνοϊού, η D614G, κάνει μια μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή, στην πρωτεϊνη που εξέχει από την επιφάνειά του και την οποία χρησιμοποιεί για να εισβάλλει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Μετά από επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το αρχικό πόρισμα της έρευνας τον Απρίλιο, η ομάδα των ερευνητών προχώρησε σε πρόσθετα πειράματα αναλύοντας δεδομένα 999 Βρετανών ασθενών, που νοσηλεύονταν με Covid-19 και παρατήρησαν ότι όσοι είχαν μολυνθεί από το νέο στέλεχος είχαν περισσότερα σωματίδια του ιού στους οργανισμούς τους, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει τη σοβαρότητα της νόσου. Εργαστηριακά πειράματα, στο μεταξύ, έδειξαν ότι η μετάλλαξη αυτή είναι τρεις έως και έξι φορές ικανότερη στο να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.