Φραγκόσυκον. Το θαυματουργόν καλοκαιρινόν φρούτον το οποίον εξακολουθεί να είναι άγνωστον στο μέγιστον μέρος του Ελληνικού πληθυσμού, αλλά και περιθωριοποιημένον. Μέχρι και την δεκαετία του 1960 στους τόπους όπου φύεται. οι καρποί του ήταν περιζήτητοι για την θαυμασία γεύση, γλυκύτητα και δροσιά τους. Μετά ταύτα εγκατελείφθησαν πλην λίαν ελαχίστων εξαιρέσεων. Για τις ευεργετικές προσφορές τους στον άνθρωπον κανείς δεν γνώριζε. Τους χρόνους πριν το 1960 εκτός από τροφήν των ανθρώπων οι καρποί, χρησιμοποιούσαν και τους φλοιούς για τροφή ζώων. Τα πάντα όμως χάθηκαν με την πάσης μορφής αστικοποίηση της ζωής πάντων και της κυριαρχίας των βιομηχανικών ή εισαγομένων.

Από την απόλυτην εγκατάλειψη βγάλαμεν τα φραγκόσυκα το 2007 με την έκδοση του βιβλίου μας «Τα Φραγκόσυκα». Πολλοί βοηθήθηκαν και τα χρησιμοποίησαν ως πηγήν εσόδων, άλλοι στον πρωτογενή τομέα και άλλοι στον δευτερογενή. Η προσπάθεια συνεχίζεται παρά τα μεγάλα εμπόδια που συναντούν οι καλλιεργητές από την βαθείαν άγνοιαν που έχει το καταναλωτικόν κοινόν για αυτά. Ένοχον είναι και το Υπουργείον Γεωργικής Αναπτύξεως, καθότι δεν μερίμνησε για την ενημέρωση του κοινού περί του θαυματουργού αυτού φυτού.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τα φραγκόσυκα είναι ένα όπλον υπέρ του οργανισμού και προσφέρει προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε κορυφαίον βαθμόν. Πρόκειται για καρπούς με θαυματουργές ικανότητες. Αυτό δεν είναι ούτε σχήμα λόγου, ούτε υπερβολή αλλά η ωμή πραγματικότητα η οποία είναι παντελώς άγνωστη στους Έλληνες. Ας δώσομεν μερικά παραδείγματα.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η συμβολή των φραγκόσυκων στην μείωση της γλυκόζης είναι φανταστική. ΄Έχομεν αναρίθμητες περιπτώσεις εμπειρικής θεραπευτικής από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής

Αν εξαιρέσομεν όμως τις εμπειρικές παρατηρήσεις και διαβεβαιώσεις στις χώρες αυτές, όπου οι κάτοικοι καταναλίσκουν φραγκόσυκα και «φύλλα» ως υπογλυκαιμικόν μέσον, δηλαδή όταν η γλυκόζη ευρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστημονικές έρευνες μελέτησαν και επιβεβαίωσαν πλήρως τις πρακτικές αυτές χρήσεις. Στην ανάγκη πραγματοποιήσεως επιστημονικών ερευνών, ωθήθησαν οι μελετητές, από την σταθερή προτίμηση, των τοπικών κοινωνιών όλου του Μεξικού στην φραγκοσυκιά, ως τροφής, αλλά και ως φυτού κατά των συμπτωμάτων του διαβήτη. Τα «φύλλα» της φραγκοσυκιάς ενδείκνυνται για την αντιδιαβητική θεραπεία. Γενικώς οι επιστημονικές έρευνες ανελήφθησαν από τέσσερα Πανεπιστήμια. Μεξικού, Αριζόνας, Τέξας και Ισραήλ. Ταύτα εκινήθησαν μόνα τους, χωρίς κοινήν συνεργασίαν. Επί τριάντα χρόνια ανακοίνωναν τις παρατηρήσεις τους σε επιστημονικά περιοδικά. Το γενικόν συμπέρασμα το οποίον προέκυψε από τις χιλιάδες μελέτες ήταν ότι τα φραγκόσυκα μειώνουν την γλυκόζη και θεραπεύουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Χοληστερίνη, Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Από τις αυτές τριακονταετείς Πανεπιστημιακές μελέτες και έρευνες απεδείχθη επίσης περιτράνως ότι τα φραγκόσυκα περιορίζουν αισθητώς την χοληστερίνη στο αίμα και την διατηρούν σε σταθερά και ασφαλή επίπεδα. Η μείωση είναι απροσδόκητη και προκαλεί την απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών. Η καταπολέμηση της χοληστερίνης οφείλεται στην πηκτίνη, η οποία είναι βασικόν βιολογικόν στοιχείον του φραγκόσυκου. Παρ΄ όλον που η πηκτίνη περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, εν τούτοις θεωρείται πως αυτή του φραγκόσυκου είναι πολύ ισχυρή από τις άλλες πηγές. κάτι που έχει στρέψει την προσοχήν των επιστημόνων σε εκτεταμένες έρευνες για την προστασίαν της υγείας με το φραγκόσυκο. Το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει σε μέγιστο βαθμό. Αυτό οφείλεται στο πλήθος βιταμινών που περιέχουν τα φραγκόσυκα και στην μεγάλην περιεκτικότητα σ’ αυτά. Την περίοδον αυτήν της πανδημίας, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκην ένα ισχυρόν ανοσοποιητικόν .σύστημα. Γι αυτό τρώτε άφθονα φραγκόσυκα.

Καρδία, καρκίνος

Τα οφέλη της φραγκοσυκιάς για την καρδίαν οφείλονται στην ουσίαν κακτίνη, η προσφορά της οποίας είναι κολοσσιαία για τον ανθρώπινον οργανισμόν. Η κακτίνη περιέχει και την ανχαλίνην η οποία έχει σπουδαίες καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Πρόκειται για αλκαλοειδές το οποίον ανεκαλύφθη προ 200 ετών.

Το σύνολον του πλήθους των βιταμινών και μετάλλων που υπάρχουν στα φραγκόσυκα δίνει πανίσχυρα όπλα στον οργανισμόν όχι μόνον να αμύνεται κατά του καρκίνου αλλά να μάχεται αυτόν. Τα θετικά αποτελέσματα είναι άφθονα.

Άλλες ασθένειες

Φυτόν και καρπός φραγκοσυκιάς έχουν ευργετικές προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες κατά δεκάδων ασθενειών μεταξύ των οποίων.

Κατά της υπερτροφίας του προστάτου

Κατά πνευμονικών παθήσεων

Κατά τυμπανισμού

Κατά φλεβίτιδος

Κατά διουρητικής δυσκολίας ως καθαρτικά των νεφρών

Κατά της μέθης

Είναι άκρως χωνευτικά και λοιπά άλλα.

Αντιπυρικό

Η φραγκοσυκιά είναι σημαντικό αντιπυρικό μέσον. Δυστυχώς το Ελληνικό Κράτος δεν κάνει χρήση αυτής και οι πυρκαγιές κατακαίνε τα δάση μας κάθε χρόνο. Γι αυτήν την σημαντικήν προσφορά σε άλλον σημείωμα.