Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να κτυπάει 37ο. Οι παραγωγοί τρελαίνονται για τις καταστροφές που διαλύουν τους κόπους της χρονιάς, όπως φέτος με ελιές-εσπεριδοειδή. Οι εργαζόμενοι και ΜμΕπιχειρηματίες σε εστίαση-τουρισμό βιώνουν τραγικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την «ανοσία της αγέλης»… 

 Εσκεμμένη κυβερνητική πολιτική που δε έχει προχωρήσει, ούτε προχωρά, έστω και τώρα, σε οικονομικά μέτρα όχι μόνο επιβίωσης, αλλά και αναζωογόνησης…

 Ας πάμε όμως και στα ζητήματα, ας πούμε «χαμηλής» πολιτικής, όπως η συμπεριφορά της κοινωνίας και των κρατικών δομών απέναντι σε ένα (μεγάλο) πλήθος συνανθρώπων μας που είναι ανάπηροι.

Μόλις είσαι ΑμεΑ μπαίνεις εφ' όρου ζωής σε καραντίνα

  Καλοκαίρι, ζέστη, καύσωνας. Όλοι μπορούν να βουτήξουν στη θάλασσα για δροσιά, εκτός από τους ΑμεΑ.         

 Διαβάζω βαρύγδουπες δηλώσεις δημάρχων και δημοτικών παραγόντων, ότι ΘΑ μπουν τα αναγκαία για τη πρόσβαση τους μηχανήματα(Seatrac). Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Ακατανόητο! Δε ξέρουν ότι θα έλθει το καλοκαίρι και η ζέστη; Δεν ψήφισαν τα αναγκαία κονδύλια; Τι έγιναν τα περσυνά, τα κατάπιε η θάλασσα και γιατί; Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2018, μετά από μηνύματα απελπισίας από ΑμεΑ, να προσπαθώ και εγώ να πιέσω και δεν έβρισκα άκρη. Δήμαρχοι με παρέπεμπαν στους αντιδημάρχους και αυτοί στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αναισθησία, αδιαφορία, αναλγησία!!!  

 Τα ανάπηρα άτομα, μαζί τις οικογένειες τους, βιώνουν καθημερινά την αναλγησία μικρών εξουσιών και κράτους για τις μικρές καθημερινές ανάγκες τους. Θεωρούν ότι ο αποκλεισμός τους δεν οφείλεται στις δομές που έχουν φτιάξει, αλλά στην αναπηρία καθαυτή!!! 

 Τα ανεπαρκή μέτρα που πήρε για την πανδημία, το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ, δεν αφορούσαν τους «Αόρατους», τους ανάπηρους. Ακόμα και η συχνή αναγκαία ιατρική φροντίδα, (και τους χρόνια πάσχοντες), σταμάτησε στη καραντίνα...   

Ας θυμηθούμε πρόσφατη συμπεριφορά της κυβέρνησης και των οργανισμών που εποπτεύει:

  1. Πριν τον κορωνοϊό το 50% των ΑμεΑ δε πήρε το μέρισμα που δόθηκε για ανάπηρα άτομα. 
  2. Διακοπές ηλεκτροδότησης σε οικογένειες με ΑμεΑ, (και στην Ηλεία)!
  3. Στον Νόμο Κεραμέως για τη Παιδεία δεν αναφέρεται η λέξη ΑμεΑ. Η υπουργός δε δεσμεύτηκε καν για την προμήθεια ειδικού, εξατομικευμένου εξοπλισμού. Θυμίζω, ότι το 2018 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη δαπάνη 1 εκατ. για μαθητές ΑμεΑ. 
  4. Είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη χωρίς ούτε ένα μέτρο για τους ΑμεΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης 400-700 ευρώ.  
  5. Στις αρχές Ιουνίου 44 ευρωβουλευτές, 17 χωρών, 7 Πολιτικών Ομάδων, {δυστυχώς κανένα από τα άλλα ελληνικά κόμματα(!), εχτός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Δ. Παπαδημούλη} έστειλαν  επιστολή καλώντας τη Κομισιόν για τη διασφάλιση της φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία εξ αιτίας της πανδημίας. 

Μικρά για μας, μεγάλα για ΑμεΑ προβλήματα 

  • ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς διότι δεν είναι προσβάσιμα. 
  • ΔΕΝ υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης για οχήματα αναπήρων, όπως λένε οι Νόμοι. 
  • Από τα μέσα 2019 η κ. Μενδώνη είχε δηλώσει ότι θα μπει νέο αναβατόριο στην Ακρόπολη ξηλώνοντας το προηγούμενο, έτσι που δεν μπορεί να ανέβει κανένα άτομο ΑμεΑ. 
  • Γνωρίζουμε ότι σε όλη την Ελλάδα, οι πόλεις δεν είναι δεν είναι φιλικές και προσβάσιμες. «Ο Μεγάλος Περίπατος» αποτελεί τη σύνοψη του αποκλεισμού. Δεν ελήφθησαν οι ελάχιστες πρόνοιες για τα ανάπηρα άτομα, εμποδίζοντας τους στη προσεγγίση του κέντρου. 

 Παρά την τεράστια ψυχική δύναμη που διαθέτουν εκατοντάδες ακτιβιστές/στριες των ΑμεΑ, όπως ο Αντώνης Ρέλλας, ο Παντελής Παπαναγιώτου ή η Αγαθή Ρηγοπούλου, αν δε συστρατευτούμε μαζί τους, Πολιτεία και κοινωνία θα σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί όπως διαλαλεί ο ποιητής « για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»… 

*Μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ