Ακριβώς απέναντι από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, υπάρχει ένα καταπράσινο νησί, για την ακρίβεια το τρίτο νησί σε αναλογία πρασίνου στην Ελλάδα, το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε στη σκιά της μεγάλης του «αδερφής».

Στα χρόνια του Ομήρου είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, δηλαδή «στολισμένη κεφαλή» και στα κείμενά του εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο. Μαζί λοιπόν με την Αίγινα αλλά και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο του μυθικού Βασιλιά Αιακού, γιου του Δία και της νύμφης Αίγινας.

Η τωρινή του ονομασία αποδόθηκε στο νησί για έναν και μόνο λόγο… εξ΄ αιτίας της φυσικής του ομορφιάς οι ταξιδιώτες γοητεύονταν και «αγκιστρώνονταν» για πάντα στο νησί…

Και ενώ πολλοί γνωρίζουν την ύπαρξή του Αγκιστρίου, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, μιας και σε όλη τη δυτική του πλευρά, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν βυθισμένες αρχαιότητες, ενώ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Απόνησος, μια θαυμάσια καταπράσινη περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Άξιο αναφοράς είναι και η ονομασία «πράσινο νησί» που του αποδόθηκε το 2011 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πρόκειται για έναν ανερχόμενο προορισμό του Σαρωνικού, μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος προσφέρεται για μονοήμερες αλλά και ολιγοήμερες αποδράσεις, με απίστευτη φυσική ομορφιά, φιλόξενους ανθρώπους, καταγάλανα δροσερά νερά, πανέμορφες αμμουδερές οικογενειακές παραλίες, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, για όσους το επιθυμούν αλλά και το αντέχουν ταυτόχρονα.

Τα δύο φυσικά λιμάνια του, αυτό της Σκάλας αλλά και του Μεγαλοχωρίου, καλωσορίζουν με τα αμμουδερά καταγάλανα νερά τους όλους τους επισκέπτες που τα προσεγγίζουν. Δύο ακόμα οικισμοί, το Μετόχι αλλά και τα Λιμενάρια αποτελούν όλη την «περιουσία» του νησιού, που σίγουρα όμως θα αποζημιώσουν τους επισκέπτες, όχι μόνο με το φυσικό κάλλος τους, μα κυρίως με την προσεγμένη τουριστική υποδομή και την ευχάριστη φιλοξενία των κατοίκων του.

Όσο για την ακτογραμμή του νησιού με τους δαντελωτούς όρμους, άλλους γεμάτους με ολόχρυση άμμο και άλλους με σμιλεμένα από τη θάλασσα βράχια, αποτελεί μια ευχάριστη θαλάσσια διαδρομή που καλεί σαν σύγχρονη «σειρήνα» τον επισκέπτη σε μια μόνιμη εξάρτηση από τον παράδεισο που δημιουργούν και που σίγουρα θα τον «αγκιστρώσουν» για μια ολόκληρη ζωή…