Δεν ήταν λίγοι οι ξενοδόχοι της Δυτικής Ελλάδας που είχαν ποντάρει για φέτος στον οδικό τουρισμό.

Το σκεπτικό τους ήταν ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που έχουν φτιαχτεί και που οδηγούν στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, η Ιόνια και η Ολυμπία Οδός, θα διευκόλυναν την προσέλευση επισκεπτών από τις χώρες των Βαλκανίων κυρίως, φτάνοντας σχετικά γρήγορα στην Αχαΐα και από εκεί στην Πελοπόννησο.

Μέρος του σκεπτικού τους στηριζόταν στο ότι οι χώρες αυτές είχαν μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Οι προσδοκίες τους βέβαια διαψεύστηκαν. Τα κρούσματα στις χώρες των Βαλκανίων από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο έως και τη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατακόρυφα.

Εκτός όμως αυτού, οι τουρίστες των χωρών των Βαλκανίων δείχνουν να έχουν μία σαφή προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα με τα ξενοδοχεία της περιοχής αυτής να έχουν κάποιες κρατήσεις από αυτές τις αγορές, κυρίως από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους.

Πάντως, στη Δυτική Ελλάδα, ο οδικός τουρισμός και η ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων με τις χώρες των Βαλκανίων, μέχρι ώρας δεν τραβάει.

Μοναδική ελπίδα των ξενοδόχων παραμένει η έλευση τουριστών μέσω των αεροπορικών πτήσεων και ο ελληνικός τουρισμός, ελπίζει ότι το άνοιγμα των θέσεων του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού θα σώσει έστω και ένα μικρό μέρος της παρτίδας.