Τι χρειάζεται πραγματικά ένας τόπος για να αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πάει με τη λογική, για κάποιον που δεν είναι ειδικός. Το βασικό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι ο τόπος αυτός να έχει τα δικά του προϊόντα που να προκύπτουν μέσα από την πρωτογενή παραγωγή, την γεωργία και την κτηνοτροφία, έτσι ώστε μέσα από αυτά η γαστρονομική φαντασία και τέχνη να δημιουργεί στην κουζίνα.

Παράλληλα χρειάζεται να έχει και μία παράδοση, έχοντας τις δικές του συνταγές και τα δικά του πιάτα και εδέσματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν μέσα από την λαογραφία, της οποίας η μαγειρική είναι ένα αναπόσπαστο και ζωτικό της κομμάτι. 

Φυσικά τα δύο αυτά στοιχεία όταν συνδυάζονται με την ιστορία και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να έχει παίξει αυτός ο τόπος σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, τότε υπάρχει πλέον η δυναμική για αυτό το μέρος για να εξελιχθεί σε έναν ιδανικό γαστρονομικό προορισμό.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα συγκεντρώνουν τα Καλάβρυτα που για πολλούς αποτελεί το πιο κατάλληλο μέρος ίσως του νομού μας για να εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό, εκτός από χειμερινός που είναι ήδη.

Ο ειδικός γαστρονομικός οδηγός Γιώργος Πίττας, δεν θα μπορούσε να μην εντοπίσει όλες αυτές τις δυνατότητες των Καλαβρύτων και τις αναδεικνύει με έναν μοναδικό τρόπο σε ένα βίντεο – ντοκιμαντέρ της Ολύμπιας Οδού.


Γαστρονομικός προορισμός: Καλάβρυτα

Οι ταβέρνες και η προσωπικότητα των ιδιοκτητών

Όπως λέει « γαστρονομικά η πόλη των Καλαβρύτων είναι περήφανη για την κτηνοτροφία, τα τυροκομικά της (ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι από τους μεγαλύτερους, τους πλέον σύγχρονους και ταυτόχρονα και πιο υγιείς οικονομικά, της χώρας) και ειδικά την βαρελίσια φέτα της, τα κρέατα, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, το μέλι ελάτης, τις πέστροφες, τα μανιτάρια και τα βοτάνια της.

Ανάμεσα σε αρκετές ταβέρνες θα συναντήσει κανείς και κάποιες κορυφαίες με διάφορα κριτήρια -ένα εκ των κυριότερων είναι η προσωπικότητα των ιδιοκτητών.

Χαρωποί, φιλόξενοι, πρώτοι στη μάχη για την εξυπηρέτηση του πελάτη, άξιοι πρεσβευτές της γαστρονομίας των Καλαβρύτων.

Από τα λαχταριστά εδέσματα ξεχωρίζουν διάφοροι τύποι από πίτες (τυρόπιτες, χορτόπιτες, πρασοκρεατόπιτες), μαγειρευτά κρέατα με χυλοπίτες (κόκορας, κουμέλι), κατσικάκι λαδορίγανη, στιφάδο (αγριογούρουνο, χοιρινό), αλλά κυρίως τα Καλάβρυτα είναι η χαρά όσων αγαπούν τα ψητά κρέατα (αρνιά στη σούβλα, κοκορέτσια, σπληνάντερα, μπριζόλες παντός είδους στη σχάρα)».