Η Αιγείρα, σύμφωνα με τις περιγραφές, αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα, ήταν ένας ιερός χώρος για τους προγονούς μας.

Ένα δάσος που αναδείκνυε το μεγαλείο της φύσης, πάνω στο οποίο στηρίζονταν, με βάση τις παγανιστικές τους αντιλήψεις, οι άνθρωποι της εποχής για τη σωτηρία της ψυχής τους.

Ήταν με λίγα λόγια η Αιγείρα ένας τόπος που ζούσαν οι θεοί για τους αρχαίους Έλληνες και εκεί ίσως κρύβεται η αιτία ενός ξεχωριστού μνημείου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Δυτική Ελλάδα και την Βόρεια Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μιλάμε ασφαλώς για το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας που φτιάχτηκε τον 3 αιώνα π.χ., ένα επιβλητικό μνημείο που ατενίζει την θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου και που πλέον έχει γίνει επισκέψιμο στους ενδιαφερόμενους.

Το θέατρο κατασκευάστηκε πάνω σε λαξευμένη πέτρα που είχε ο περιβάλλντας χώρος του και αυτό του δίνει την δική του ιδιαιτερότητα από πλευράς αρχιτεκτονικής. 

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασίας Κουμμούση και των συναδέλφων της ο χώρος ηλεκτροδοτήθηκε, έχεις φως το βράδυ, ενώ η τοποθέτηση αρχιφύλακα που βρίσκεται εκεί καθημερινά (εκτός Τρίτης), το κάνει σταθερά επισκέψιμο.

Άλλωστε, από το 2014 που το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας ξεκίνησε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και ομαδικές ξεναγήσεις, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων ξένων επισκεπτών και Ελλήνων που θέλουν να το δουν από κοντά και να θαυμάσουν την ακουστική του, αλλά και το τοπίο γύρω του.

Μάλιστα, ύστερα από πρωτοβουλία της ΔΗΚΕΠΑ και της προέδρου της Μαρία Τσουκαλά έχει δρομολογηθεί η σήμανση με πινακίδες από το ύψος της εθνικής οδού και ως τον αρχαιολογικό χώρο.


Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας - "Μένουμε Ελλάδα"

Η Γκόλφω του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στον.. τόπο της!

Φέτος το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας επιστρέφει (μετά από το 2014) στο πολιτιστικό προσκήνιο, φιλοξενώντας δύο σημαντικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο, την "Γκόλφω" του Σπυρίδωνα Περεσιάδη (στα μέρη αυτά γεννήθηκε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας), σε μία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Χρήστου Στρέπκου στις 15 Ιουλίου.

Παράλληλα στο θέατρο της Αιγείρας  θα φιλοξενηθεί και η παράσταση «Η Μελίνα μας εμπνέει» σύνθεσης της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου, αφιερωμένη στη μεγάλη Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο εκδηλώσεων του έτους «Μελίνας Μερκούρη», στις 3 Αυγούστου.