Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει ο τουρισμός στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και υπάρχει ένας γενικότερος δισταγμός που πηγάζει, εκτός των οικονομικών αιτιών, από τον φόβο της πανδημίας και του κορωνοϊού.

Δισταγμός που ξεκινά από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και καταλήγει στους τουρίστες – επισκέπτες που σύμφωνα με τους tours operators σκέφτονται σοβαρά να έρθουν στην Ελλάδα, παρόλο που γνωρίζουν ότι είναι ο πλέον ασφαλής προορισμός στον κόσμο.

Το αβέβαιο του όλου πράγματος χαρακτηρίζει και το πρόγραμμα του Culture and Shopping που τα τελευταία καλοκαίρια είναι αυτό που φέρνει στην Πάτρα τον κυριότερο όγκο επισκεπτών ο οποίος προέρχεται από τα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδος.

Το πρόγραμμα αυτό που τρέχει το Επιμελητήριο Αχαΐας, με τον Νίκο Ντάβο να το διαχειρίζεται και να φροντίζει για όλα, είναι αβέβαιο φέτος αν θα υλοποιηθεί.

Από τη στιγμή άλλωστε που τα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι άδεια και οι κρατήσεις ελάχιστες, επόμενο είναι να μην υπάρχουν επισκέπτες που να ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στην Πάτρα, στο ιστορικό της κέντρο και στην αγορά της.

Έτσι, το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι μικρό, ενώ χαμηλό είναι και το ενδιαφέρον των εμπορικών καταστημάτων για να μπουν στους χάρτες που δίνονται στους επισκέπτες, παρόλο που τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού τους.

Θυμίζουμε ότι άλλα καλοκαίρια, τέτοιες εποχές, οι χάρτες υπήρχαν σε όλα τα ξενοδοχεία της ακτογραμμής της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ στην Πάτρα είχαν καταφτάσει μέσω του προγράμματος αρκετοί επισκέπτες.

Αναδεικνύει την Πάτρα ως City Break

Πάντως, ανεξάρτητα αν το πρόγραμμα αυτό "τρέξει" για φέτος, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να φροντίσουν να το κρατήσουν ζωντανό,  το μέλλον για τον περιηγητικό τουρισμό στην Πάτρα, φαντάζει φωτεινό, εφόσον προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές που είναι να γίνουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Άλλωστε, το Culture and Shopping είναι το πρόγραμμα που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η Πάτρα στο City Break τουρισμό, ως ένας ιδανικός προορισμός για αυτή την μορφή της αναπτυξιακής τουριστικής και σίγουρα μπορεί να προσφέρει πολλά στην προσπάθεια αυτή.