Ένας χρόνος συμπληρώνονται αυτές τις μέρες, από την ολική επαναφορά της ΝΔ στην εξουσία και την θριαμβευτική αναρρίχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Δώδεκα ολόκληροι μήνες από τον ζεστό Ιούλιο του 2019, που επισφράγισε την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά από τεσσεράμιση θυελλώδη χρόνια στην άσκηση της εξουσίας. Η ροή του χρόνου βέβαια ήταν τόσο πυκνή καθώς και τα όσα συνέβησαν, δεν ήσαν και λίγα…

Βέβαια ο Μητσοτάκης προσηλωμένος στο project διακυβέρνησης που έχει στο μυαλό του, οι επέτειοι δεν δείχνουν να του λένε και τίποτα. Παρότι ο ίδιος πέρασε από σαράντα κύματα, για να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ήδη από την εποχή που λογιζόταν ως κομματικό αουτσάιντερ στην διαμάχη για την διαδοχή Σαμαρά. Επιμένει να λέει στους συνεργάτες του πως η 7η Ιουλίου είναι «ακόμα μια μέρα δουλειάς», σίγουρα όμως για εκείνον οι προκλήσεις είναι μπροστά. Και είναι πολλές.

Όπως πολλά είναι τα όσα συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα που ασκεί την εξουσία. Κορυφαίο στιγμιότυπο αν μη τι άλλο, η διαχείριση της πανδημίας, της οποίας τα δεδομένα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση με την κοινή γνώμη να εγκρίνει τους μέχρι τώρα χειρισμούς. Πάντα με το βλέμμα στις εκατόμβες νεκρών σε χώρες του εξωτερικού. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κυβέρνηση μοιάζει να εργαλειοποιεί την θετική αντίδραση του κόσμου  στην αντιμετώπιση  του κορωνοϊού με απώτερο σκοπό ίσως και την κάλπη… Θα το τολμήσει ή θα συνεχίσει δια στόματος Βούλτεψη να ζητάει στο θέμα της δημόσιας υγείας,  «λιγότερη αντιπολίτευση»;

Τα ελληνοτουρκικά ήταν ακόμη ένα πεδίο δράσης για την ΝΔ όλο αυτό το διάστημα. Η κρίση του Έβρου της έδωσε την δυνατότητα να δείξει πως χειρίζεται με στιβαρότητα τα εθνικά θέματα, κολακεύοντας ίσως και ένα ακροατήριο προνομιακό για αυτήν, δεν κατάφερε όμως να μειώσει κατ’ ελάχιστον την προκλητικότητα των Τούρκων στα ζητήματα του Αιγαίου , του Κυπριακού και των ΑΟΖ. Από την  μια οι αποφασιστικές δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και από την άλλη η πολιτική «κατευνασμού» Ντόρας, Δένδια και Παναγιωτόπουλου εξέπεμψαν αμφίσημα μηνύματα. Και ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος διατείνεται πως «η Τουρκία δεν θα μας εκβιάζει», η αποστασιοποίηση από τις ελληνικές θέσεις, Ισραήλ και Τουρκίας στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, δείχνουν πως σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι…

Σε δεύτερο πλάνο η ΝΔ επεχείρησε όλο αυτό το διάστημα να «τηρήσει την νομιμότητα» με αστυνόμευση περιοχών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν άβατα. Στηρίζοντας τους μικρούς επιχειρηματίες που αποτελούσαν παραδοσιακούς υποστηρικτές της οι οποίοι βλέπουν το μέλλον μπροστά τους ζοφερό εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων λόγω κορωνοϊού.  Μάλιστα εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κανείς ακόμη από το οικονομικό επιτελείο δεν έχει εξηγήσει μέχρι τώρα τους λόγους που οδήγησαν σε αρνητική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2019…

Επικοινωνιακά ο Μητσοτάκης αυτήν την στιγμή μοιάζει ανίκητος. Πολλοί μιλούν όμως, για την απόλυτη νηνεμία πριν από την καταιγίδα, καθώς οι εσωκομματικές ημέρες του πρωθυπουργού δεν δείχνουν ανέφελες. Η πιθανή προκήρυξη εκλογών πριν από την παρέλευση του 18μηνου, προκαλούν σε πολλούς βουλευτές  έντονη ανασφάλεια, ιδιαιτέρως σε εκείνους που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο του «κλίματος Μητσοτάκη». Μάλιστα οι παραδοχή ορισμένων πως «όπου και να στρίψουν αντικρίζουν Σημίτη» δεν τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα..

Διονύσης Γ. Γράψας, Εκπαιδευτικός

Δημήτρης Α. Μακαρές, Εκπαιδευτικός