Είναι γνωστό ότι ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανάπλασης και αστικής ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, είναι η αναπαλαίωση και η αποκατάσταση των παλαιών σκαλιών της πόλης.

Πρόκειται για τις σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Τριών Ναυάρχων, της Πατρέως και της Γεροκωστοπούλου.

Το έργο για την αναπαλαίωση τους θα απαιτήσει από μόνο του μία ξεχωριστή εργολαβία (το συνολικό κόστος θα φτάσει τις 265.000 ευρώ), ενώ όλες οι εργασίες που θα γίνουν στις τέσσερις αυτές σκάλες θα γίονται υπο την επίβλεψη της εφορίας αρχαιοτήτων. 

Οι σκάλες, βλέπετε, αποτελούν νεότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κάθε εργασία που γίνεται σε αυτές πρέπει να έχουν την έγκριση των αρχαιολογικών υπηρεσιών και του υπουργείου Πολιτισμού.

Αποτελούν όλες τους ξεχωριστά τοπόσημα για το κέντρο της Πάτρας και σίγουρα οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι σκάλες της Αγίου Νικολάου. Είναι οι σκάλες που έχουν τα περισσότερα σκαλιά από όλες τις υπόλοιπες (συνολικά 193) και που ενώνουν την άνω και την κάτω πόλη της Πάτρας, την παλιά πόλη με την σύγχρονη.

Είναι άλλωστε αυτές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, το σημείο της Πάτρας από το οποίο οι τουρίστες βγάζουν τις περισσότερες φωτογραφίες και που αποτελούν στέκι για τη νεολαία της πόλης και τους φοιτητές της.

Όλοι αυτοί απολαμβάνουν κάθε απόγευμα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Πάτρας και κάθονται με τις ώρες στα σκαλιά της αφού είναι ένα σημείο συνάντησης που έχει την δική του ζωή.


Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες

Οι εργασίες λοιπόν που είναι γίνουν στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον και για τους Πατρινούς και για τους επισκέπτες της.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των φθορών τους, την ανανέωση των σκαλιών χωρίς να χαθεί το αρχικό ύφος τους, την βελτίωση της προσβασιμότητας τους στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων που θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο το ξεχωριστό αυτό σημείο της Πάτρας.

Παράλληλα, με τις εργασίες αυτές, θα γίνουν και βελτιώσεις στους περιβάλλοντες χώρους τους, με κύριο στόχο την τοποθέτηση περισσότερου πρασίνου και δέντρων.

Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου θα είναι το πρώτο από έργα που είναι να γίνουν για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και την αναπαλαίωση των σκαλιών τους. 

Έτσι, ένα σημείο της Πάτρας που έχει ζωή από το 1934 όταν και κατασκευάστηκαν οι σκάλες, θα γίνει πιο μοντέρνο και σύγχρονο, αλλά και ακόμα πιο εντυπωσιακό για τους επισκέπτες του.