Το Καρναβαλικό Φεστιβάλ ετοιμάζει ο Καρναβαλικός Οργανισμός και τα στελέχη της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Πατρινό Καρναβάλι".

Όπως έχει γράψει το patrasevents.gr το καρναβαλικό αυτό φεστιβάλ θα γίνει σε συνεργασία με την περιφέρεια της Απουλίας της Ιταλίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προωθεί την ένωση ξεχωριστών κουλτούρων και πολιτισμών.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη και όπως τονίζει η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή, έχουν οριστεί πλέον συγκεκριμένες ημερομηνίες, ξεκινώντας από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 27 του ίδιου μήνα.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να γίνει το φεστιβάλ είναι η πορεία του κορωνοϊού να είναι καλή και να μην έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μέχρι τότε, έτσι ώστε να επιτρέπονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι να γίνουν.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εκδηλώσεις που προέρχονται από όλες τις τέχνες, ενώ κέντρο των εκδηλώσεων αυτών θα είναι τα ανακαινισμένα Παλαιά Σφαγεία που μέχρι τότε θα έχουν παραδοθεί και θα είναι σε χρήση.

Εκδηλώσεις, όμως, θα γίνουν και σε άλλα μέρη της Πάτρας, κυρίως στο Νότιο Πάρκο, στην Πλαζ και στην πλατεία Γεωργίου, ενώ ως προς τις δράσεις αυτές κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι ντόπιοι καλλιτέχνες και συγκεκριμενα το κίνημα των Support Art Workers.

Οι συζητήσεις, άλλωστε, με μέλη του κινήματος ήταν η αφορμή για να προκύψουν από εκεί αρκετές ιδέες ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Αρκετές από αυτές θα προέρχονται από τα διονυσιακά έθιμα και θα αναβιώσουν παραδόσεις που σε μεγάλο βαθμό έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Δράσεις που θα έχουν να κάνουν με το θέατρο δρόμου που θα αναβιώσει το καρναβαλικό έθιμο των «εξ’ αμάξης», τον χορό δρόμου από τα Χορευτικά του Δήμου που θα φέρουν στο προσκήνιο και πάλι το έθιμο της Μπούλας (προερχόμενο από την Νάουσα) και άλλες ακόμα εκδηλώσεις που θα προέρχονται από την παράδοση της αποκριάς.


Καραγκιόζης, ακροβάτες, εικαστικά, παιχνίδια, παραμύθι και άλλα

Ξεχωριστό ρόλο στο φεστιβάλ θα έχει το θέατρο σκιών και ο Καραγκιόζης, με την Πάτρα να προβάλλει τη μακριά παράδοση που έχει σε αυτή την τέχνη, ενώ θα γίνουν και ακροβατικές παραστάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, έχοντας ως θεματική τους τη μεταμόρφωση.

Εξάλλου, ένα σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στις εικαστικές τέχνες. πάντα με φόντο το καρναβάλι, καθώς θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις μάσκας, διαγωνισμός για καρναβαλικό γκράφιτι και σεμινάρια, ενώ στο πλαίσιο του Κρυμμένου Θησαυρού θα γίνουν διαφόρων ειδών παιχνίδια στην Πλαζ.

Παράλληλα θα γίνουν μουσικές συναυλίες, αλλά και προβολή κινηματογραφικών ταινιών προβάλλοντας τον ρόλο του καρναβαλιού στο μεγάλο πανί της έβδομης τέχνης, ενώ το φεστιβάλ δεν θα αφήσει εκτός των δράσεων τα παιδιά,  με την έκδοση ενός καρναβαλικού παραμυθιού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το διάστημα του φεστιβάλ θα βρίσκονται φιλοξενούμενοι στην Πάτρα καλλιτέχνες και άνθρωποι από την περιφέρεια της Απουλίας που κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιάσουν τις δικές δράσεις και δρώμενα.