Το Σάββατο 4 Ιουλίου ο Προαστιακός κλείνει δέκα χρόνια ζωής στην Πάτρα και οι άνθρωποι του ΟΣΕ, έχοντας οραματιστεί το έργο αυτό, όταν λίγοι ήταν αυτοί που το πίστευαν, δικαιούται να χαρακτηρίζουν το… πείραμα αυτό κάτι παραπάνω από επιτυχημένο.

Το τραινάκι αγαπήθηκε από τους Πατρινούς και έχει ένα μέρος της ζωής τους, ενώ αυτό που ζητούν είναι η συνέχιση των δρομολογίων του, φοβούμενοι ότι η έλευση του σύγχρονου τρένου θα το καταργήσει.

Ένας από τους πρωτεργάτες του Προαστιακού στην Πάτρα ήταν ο προϊστάμενος του ΟΣΕ Χρήστος Οικονόμου που σε ανάρτηση του αναφέρει τα εξής: «Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2010, το πάθος και το πείσμα μερικών λιγοστών (είχαν πλέον προηγηθεί μετατάξεις) σιδηροδρομικών της Αχαΐας, μας οδήγησε και πετύχαμε κάτι που έμοιαζε απίστευτο.

Οραματιστήκαμε και δημιουργήσαμε τον Προαστιακό της Πάτρας, κόντρα σε μια περίοδο συρρίκνωσης του προσωπικού και των δρομολογίων. Έτσι, κάναμε ένα πείραμα που πέτυχε.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας (που, ίσως να είναι ο μόνος πραγματικός προαστιακός σιδηρόδρομος της Ελλάδας, όχι κατ’ όνομα αλλά κατ’ ουσία) έχει πετύχει να προσφέρει ένα πολύτιμο συγκοινωνιακό αγαθό στην πόλη, αξιοποιώντας μια υπάρχουσα υποδομή και συνδέοντας σε ελάχιστο χρόνο γειτονιές μεταξύ τους.

Ξεκίνησε με 2 στάσεις και 5 επιβάτες. Έχει πλέον πολλαπλάσιες στάσεις και χιλιάδες επιβάτες. Για όλους εμάς, είναι σαν ένα παιδί, που το γεννήσαμε, το μεγαλώσαμε και το καμαρώνουμε! Αισθάνομαι μόνο περήφανος που ήμουν ένας από αυτούς που οραματιστήκαμε και ξεκινήσαμε τον Προαστιακό».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το προσεχές Σάββατο που συμπληρώνονται τα 10 χρόνια από τη λειτουργία του Προαστιακού, να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια της επέκτασης της γραμμής από την Πάτρα στην Κάτω Αχαΐα.

Κάτι που αν γίνει θα έχει ασφαλώς έναν συμβολικό χαρακτήρα και θα είναι ο καλύτερος τρόπος για τους φίλους του Προαστιακού για να το… γιορτάσουν.