Τη διακοπή της δημόσιας λατρείας σε επτά ορθόδοξες εκκλησίες, που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού αποφάσισε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος. Με σχετική εγκύκλιο, διευκρινίζει ότι «με πόνο ψυχής αλλά με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης» οι συγκεκριμένοι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, όμως θα τελούνται κανονικά όλες οι ακολουθίες, με την παρουσία μόνο ιερέα και ψάλτη. Όσον αφορά στα μυστήρια και τις κηδείες, προτείνει, εφόσον είναι δυνατόν, να τελούνται σε άλλους ναούς – διαφορετικά, να τελούνται σε αυστηρά στενό οικογενειακό περιβάλλον. Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προέβη σε αυτή την ενέργεια με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Μελβούρνη.

Οι επτά Ορθόδοξες Εκκλησίες, είναι οι εξής : Αγία Τριάδα Footscray, Αγία Παρασκευή St Albans, Άγιος Δημήτριος Ascot Vale, Παναγία Σουμελά East Keilor, Άγιος Βασίλειος Brunswick, Άγιος Ελευθέριος Brunswick και Άγιος Νεκτάριος Fawkner, όπως αναφέρει το protothema.

Με σχετική Εγκύκλιο προς τον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Μελβούρνης, επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ, και στον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Νορθ-Κόουτ, αρχιμανδρίτη Ευμένιο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προτρέπει τους Επιτρόπους «να εναρμονιστείτε με τις συγκεκριμένες οδηγίες, καθοδηγώντας καταλλήλως τους ιερείς μας και τα Διοικητικά Συμβούλια των ανωτέρω Ιερών Ναών και παράλληλα σας παρακαλώ θερμώς να εντείνετε τις προσευχές σας προς τον δωρεοδότη Θεό, του Οποίου την παρέμβαση αναμένει όλη η ανθρωπότητα» .